Βερολίνο 9-11 Διαδήλωση μνήμης για την Νύχτα των Κρυστάλλων στις 9 Νοεμβρίου, 1938

 

Ξεκίνησαν στις 9 Νοεμβρίου οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα Νύχτα των Κρυστάλλων στις 9 Νοεμβρίου, 1938 δεν ξεχνάμε , δεν συγχωρούμε Κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στη Γερμανία, την Ευρώπη και παντού! Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και διαδήλωση στο Βερολίνο και άλλες πόλεις (δεν έχουμε όμως ακόμα αρκετές πληροφορίες) και οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 όπως διαβάζουμε στην σελίδα της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλία Moabit [AIM]  και την σελίδα της κομμουνιστικής ομάδας στο Βερολίνο TOP B3rlin .

Να υπενθυμίσουμε τι είναι νύχτα των κρυστάλλων

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 1938, ο Γκρίνσπαν πυροβόλησε τον Φομ Ρατ στο στομάχι, ενώ αστόχησε άλλες τρεις φορές. Δύο μέρες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, ο γραμματέας της Πρεσβείας πέθανε. Η δολοφονία του Φομ Ρατ εξυπηρέτησε ως άλλοθι για την έναρξη βιαιοπραγιών κατά των Εβραίων κατοίκων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Υπήρχε η πρόθεση να φανεί η επίθεση αυτή σαν αυθόρμητη αντίδραση, αλλά, στην πραγματικότητα, είχε ενορχηστρωθεί από τις γερμανικές αρχές και, ειδικότερα, από τον Ράινχαρντ Χάιντριχ (Reinhard Heydrich). Η κυβέρνηση αξιοποίησε, εκτός από τα επίσημα κρατικά μέσα, κυρίως την οργάνωση του Ναζιστικού κόμματος, για να οργανώσει και να υλοποιήσει τις ταραχές.

Το πογκρόμ που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστραφούν, 1.574 συναγωγές(σχεδόν όλες όσες υπήρχαν στη Γερμανία, οι περισσότερες καταστράφηκαν από εμπρησμό), πολλά εβραϊκά κοιμητήρια, πάνω από 7.000 καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Κάποιοι Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν έως θανάτου, ενώ άλλοι εξαναγκάζονταν να παρακολουθούν.

Περισσότεροι από 30.000 άρρενες Εβραίοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης· κατά κύριο λόγο στο Νταχάου, στο Μπούχενβαλντ και στο Ζάξενχαουζεν. Η μεταχείριση στα στρατόπεδα ήταν κτηνώδης, αλλά οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών, υπό τον όρο ότι θα εγκατέλειπαν τη Γερμανία.

Ο ακριβής αριθμός των Γερμανών Εβραίων που θανατώθηκαν δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 36 και 200 περίπου ατόμων για τις δύο ημέρες που διήρκεσαν οι αναταραχές. Ο ευρύτερα αποδεκτός αριθμός νεκρών κατά τη διάρκεια των ταραχών είναι 91 άτομα. Υπολογίζοντας και τους θανάτους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περίπου 2.000 ως 2.500 ήταν οι νεκροί που μπορούν να αποδοθούν στο πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων». Επίσης, μικρός αριθμός Γερμανών θανατώθηκαν κατά τις ταραχές της Νύχτας των Κρυστάλλων, καθώς τους θεώρησαν, κατά λάθος, Εβραίους.

Τα γεγονότα στην Αυστρία δεν ήταν λιγότερο φρικτά και οι περισσότερες από τις 94 συναγωγές και τόποι προσευχής της Βιέννης υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή. Τα θύματα υπέστησαν κάθε είδους ταπεινώσεις, περιλαμβανομένου του εξαναγκασμού να σφουγγαρίζουν ενόσω τους υπέβαλαν σε μαρτύρια οι συμπολίτες τους Αυστριακοί, κάποιοι από τους οποίους ήταν προηγουμένως φίλοι και γείτονές τους.

Όπως στην Γερμανία , έτσι και στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης και μνήμης. Να μην αφήσουμε το δηλητήριο του αντισημιτισμού αναπάντητο ειδικά τώρα που οι φασίστες ψάχνουν να βρουν το δρόμο έξω από τις τρύπες τους. Καλούμε φίλους , ιστολόγια , αντιφασιστικές ομάδες και πρωτοβουλίες  να συζητήσουμε για μια μελλοντική διοργάνωση μιας εκδήλωσης-μνήμης στην Αθήνα ίσως και σε άλλες πόλεις για την νύχτα των κρυστάλλων , αλλά και για τον αντισημιτισμό στις μέρες μας. Καλούμε όποιο/α ενδιαφέρεται να μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μας

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s