Η συνάντηση Τσίπρα – Πέρες και τα ζόμπι του αριστερού αντι-σημιτισμού

Πηγή: marxist reloaded

Ενοχλήθηκαν τα ζόμπι του αριστερού αντι-σημιτισμού από την συνάντηση Τσίπρα – Πέρες.
Δεν θα τους ενοχλούσε αν η συνάντηση ήταν με τον ηγέτη του καθεστώτος της Κίνας, το οποίο έχει τσακίσει το Θιβέτ και έχει μετατρέψει την Κίνα σ’ ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην υπηρεσία της παγκόσμιας καπιταλιστικής αξιοποίησης (κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του μεγάλου τιμονιέρη).
Δεν θα τους ενοχλούσε αν η συνάντηση ήταν με τον ηγέτη της Τουρκίας, το καθεστώς της οποίας έχει τσακίσει το Κουρδιστάν – μάλιστα, συμμάχησαν με το τουρκικό καθεστώς στο φιάσκο “ένα καραβι για τη Γάζα” (οποία υποκρισία).
Δεν θα τους ενοχλούσε αν η συνάντηση ήταν με τον ηγέτη του Ιρανικού καθεστώτος, το οποίο απαγορεύει την ανάγνωση του Μαρξ, την ομοφυλοφιλία και εξαφανίζει τους διαφωνούντες.
Δεν θα τους ενοχλούσε…
Γιατί άραγε? Προφανώς όταν είσαι αριστερός (με την ευρύτερη έννοια του όρου – περιλαμβάνει και τους αναρχικούς) πρέπει να ερμηνεύσεις με κάποιον τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείς να το κάνεις με όρους κοινωνικών σχέσεων (πχ αφηρημένη εργασία, (ανταλλακτική) αξία, εμπόρευμα, κεφάλαιο) ξεπέφτεις στο επίπεδο της θεωρίας συνωμοσίας, της οποίας ο αντι-σημιτισμός αποτελεί την πιο συνήθη και επικίνδυνη μορφή, πολλές φορές κρυμένος κάτω από τη μάσκα του αντι-σιωνισμού ή του συγγενούς αντι-ιμπεριαλισμού.

“Όταν εξετάζει κανείς τα ειδικά χαρακτηριστικά που αποδίδει στους Εβραίους ο σύγχρονος αντι-Σημιτισμός – αφαιρετικότητα, αϋλότητα, καθολικότητα, κινητικότητα – είναι εντυπωσιακό ότι όλα είναι χαρακτηριστικά της αξιακής διάστασης των κοινωνικών μορφών που αναλύθηκαν από τον Μαρξ. Επιπλέον, αυτή η διάσταση, όπως και η υποτιθέμενη εξουσία των Εβραίων, δεν εμφανίζεται ως τέτοια, αλλά με την μορφή ενός υλικού φορέα, του εμπορεύματος”
-Moishe Postone, “Anti-Semitism and National Socialism

“Ο τρόπος με τον οποίο διακρίνεται ο αντισημιτισμός, και πρέπει να διακρίνεται, από τον ρατσισμό, έχει να κάνει με κάποιου είδους φαντασιακού της δύναμης, η οποία αποδίδεται στους Εβραίους, στον Σιωνισμό και στο Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του αντισημιτισμού. Οι Εβραίοι θεωρούνται πως συγκροτούν μια υπερβολικά ισχυρή, αφηρημένη, άυλη παγκόσμια μορφή εξουσίας η οποία κυριαρχεί στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα το παρόμοιο με αυτή την ιδέα στον πυρήνα άλλων μορφών ρατσισμού. Ο ρατσισμός σπανίως, απ΄όσο ξέρω, συγκροτεί ένα ολόκληρο σύστημα με το οποίο επιδιώκει να εξηγήσει τον κόσμο. Ο αντισημιτισμός είναι μια πρωτόγονη κριτική του κόσμου, της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Ο λόγος που τον θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο για την αριστερά είναι ακριβώς επειδή ο αντισημιτισμός έχει μια ψευδο-χειραφετησιακή διάσταση την οποία άλλες μορφές ρατσισμού σπανίως διαθέτουν.”
Από τη συνέντευξη του Moishe Postone, “Σιωνισμός, Αντισημιτισμός και η Αριστερά

“Μετά την κατάρρευση του κρατικού καπιταλισμού και των “εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων” τα οποία είχαν καταρτίσει ένα πρόγραμμα “καθυστερημένης ανάπτυξης” πάνω στη βάση της παγκόσμιας αγοράς, ο χαρακτήρας αυτής της προβολικής σύγκρουσης άλλαξε εκ βάθρων. Στη θέση των κοσμικών αναπτυξιακών καθεστώτων εμφανίστηκε ο αποκαλούμενος Ισλαμισμός, ο οποίος μόνο φαινομενικά λειτουργεί σαν ένα παραδοσιακό θρησκευτικό κίνημα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μεταμοντέρνα κουλτουραλιστική κρισιγενή ιδεολογία ενός μέρους των προ πολλού δυτικοποιημένων ελίτ των Ισλαμικών χωρών, η οποία αναπαριστά το αυταρχικό δυναμικό του μεταμοντέρνου και η οποία έχει εμποτιστεί με την απολύτως μη-Ισλαμική ιδεολογία του Ευρωπαϊκού αντι-Σημιτισμού. Τα τμήματα του κεφαλαίου στην περιοχή τα οποία απέτυχαν στην παγκόσμια αγορά, κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στους Εβραίους ως μια υποδειγματική πάλη ενάντια στην δυτική κυριαρχία. Αντιστρόφως, ο δυτικός κρισιγενής ιμπεριαλισμός, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατέστησε τον Ισλαμισμό τον νέο βασικό εχθρό, αφού πρώτα τον εξέθρεψε κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου και τον προμήθευσε με όπλα.”
Robert Kurz, “Ο πόλεμος ενάντια στους Εβραίους

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s