το σχόλιο του grassrootreuter Γενάρης 2013 για την ρατσιστική ελληνική βία και τα αντιφασιστικά μέτωπα

Ένιωσα πάλι την ανάγκη να γράψω ένα σχόλιο σε αυτό εδώ το μπλογκ, αλλά για μια ακόμα φορά αναρωτιέμαι από που να πρωτοξεκινήσει κανείς, άλλωστε δεν είναι λίγα τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Λίγες μέρες πριν είχαμε και πάλι μια ρατσιστική δολοφονία στην Αθήνα, στην κατά άλλα ήσυχη(;) παλιά μου γειτονία τα Πετράλωνα. Ένας άτυχος 27χρονος Πακιστανικής καταγωγής, ο Shehzad Luqman…, έπεσε και αυτός θύμα των ελλήνων. Μαχαιρώθηκε καθώς πήγαινε στην δουλειά του, τα ξημερώματα της 16ης του Γενάρη, από δύο τύπους που επέβαιναν σε μηχανή. Οι δράστες συνελήφθησαν λίγο αργότερα από τους μπάτσους. Και μόνο η εικόνα των τύπων πάνω στην μηχανή, μας θυμίζει παλιότερα σκηνικά ρατσιστικής βίας από έλληνες. Σίγουρα θα θυμάστε το σκηνικό τον περασμένο Αύγουστο που είχαμε τοποθετηθεί και εδώ με κείμενο.

Όσο περνάει ο καιρός, το ζήτημα της αναβάθμισης της ρατσιστικής βίας αν και αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερο, δεν φαίνεται να υπάρχουν διαθέσεις για ουσιαστικές απαντήσεις, (όχι από όλους τουλάχιστον). Το ίδιο ζοφερό σκηνικό επαναλαμβάνεται. Ένας μετανάστης δολοφονείται από Έλληνες και λίγο αργότερα οι διάφοροι αριστεροί κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στον τόπο του εγκλήματος, αναζητώντας όπως λένε “την μαζική απάντηση” απέναντι στην ρατσιστική βία. Δύο μέρες μετά από την δολοφονία είχαμε και το κάλεσμα “Αθήνα πόλη αντιφασιστική” που οργάνωσαν οι εμετικοί τύποι του ΣΕΚ, η ανταρσύα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με την στήριξη των διαφόρων “αντιφασιστικών μετώπων”  που έχουν συσταθεί πρόσφατα πανελλαδικά (και συμμετέχουν και διάφορα κομμάτια της αναρχίας).

Πριν όμως σχολιάσουμε την δράση του “αντιφασιστικού χώρου” αξίζει να σχολιάσει κανείς το γεγονός λίγο περισσότερο και μάλιστα υπό το πρίσμα της καθημερινότητας. Η αστυνομία έκανε λόγο για φυλλάδια συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος(της γνωστής συμμορίας που το παίζει κόμμα) στο σπίτι του ενός από τους δράστες,  για να μας πει λίγο αργότερα ότι έχει αμφιβολίες εάν επρόκειτο για ρατσιστική δολοφονία. Η κυβέρνηση κάλεσε την αντιπολίτευση, στις γνωστές κοκορομαχίες στην βουλή, να μην καταδικάζει μόνο την “δεξιά τρομοκρατία” αλλά και τους “αριστερούς εγκληματίες”, αναφερόμενοι στα πρόσφατα γεγονότα με τις καταλήψεις. Συνεχίζοντας να πουλάει το γνωστό εμπόρευμα περι “άκρων”.  Η εξίσωση των κοινωνικών χώρων της αναρχίας με την ρατσιστική βία από την μεριά της κυριαρχίας συμπληρώνουν το παζλ της ολοκληρωτικής δημοκρατίας.

Είναι πλέον γεγονός ότι ζούμε μια στρατηγική έντασης, ανάλογη με αυτήν της Ιταλίας την δεκαετία του 70. Μόνο που στην Ελλάδα του σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα ένα ισχυρό ανταγωνιστικό κίνημα σαν εκείνο της εργατικής αυτονομίας που να αναζητεί απαντήσεις. Στην  Ελλάδα του σήμερα δεν έχουμε “άγριες απεργίες” ούτε έχουμε τις συζητήσεις και τα “θεωρητικά εργαλεία -διάλογο” ανάλογα με εκείνη την περίοδο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου ανταγωνισμός με το υπάρχον στον ελληνικό βούρκο σήμερα. Έστω και μειοψηφικά έχουν αρχίσει να βγαίνουν στον αφρό απόψεις και συλλογικότητες που έχουν διάθεση να αντιπαρατεθούν με τον εθνικό κορμό  σε όλες του τις διαστάσεις.

Αντί λοιπόν σήμερα να αναζητούμε “συμμαχίες” και μέτωπα με τα διάφορα απολιθώματα της ιδεολογίας, είναι καιρός να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός σύγχρονου ρεύματος συνολικά ενάντια στο υπάρχον. Όπως γράφαμε και παλιότερα ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχές, ούτε με πορείες. Αν δεν συνδεθεί η αντιφασιστική δράση με ένα συνολικό πρόταγμα και μια κριτική θεωρία συνολικά ενάντια στον καπιταλισμό, βλέποντας σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε διαλεκτικά, είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε την φρίκη της ιστορίας.

περι μετώπων και υδάτων

Καιρός λοιπόν να αφήσουμε πίσω τα αντιφασιστικά μέτωπα (αν και προσωπικά) τους έδωσα μια ευκαιρία, σπάζοντας βεβαίως τα μούτρα μου και εγώ και σύντροφοι που πορευόμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Η θλιβερή εικόνα του κυρίαρχου αντιφασισμού των ημερών, που κάνει λόγο για τα απολεσθέντα δημοκρατικά δικαιώματα και για τα δίκια του Λαού, όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει φρένο στον φασισμό, αλλά αποτελεί κομμάτι της ίδια εθνικής αφήγησης. Οι διάφορες “λαϊκές επιτροπές” ανά τόπους και οι φαντασιώσεις των αντιφασιστικών πολιτοφυλακών της αναρχίας, δίχως μια πραγματικά ανθελληνική κριτική, δίχως δηλαδή την αποδόμηση της ελληνικής πραγματικότητας με ένα διαλεκτικό τρόπο, αποδεσμευμένες από τις κυρίαρχες επικίνδυνες θέσεις του στυλ “τα μνημόνια έφεραν τον φασισμό”,τα εργασιακά μας δικαιώματα απειλούνται” (δείτε ένα παράδειγμα εδώ) θα γίνουν ξανά το εφαλτήριο για νέες ήττες και έκτροπα. Όσοι στοχεύουν να ψαρέψουν στο σίγουρο μικροαστικό ακροατήριο, με άλλα λόγια όσους αναζητάνε μια συμμαχία του αντιφασισμού με τον ίδιο τον ελληνικό όχλο και τους ξεφτίλες πατριώτες θα το βρουν μπροστά τους. 

Για όσους αναζητούν την συμμαχία με τον “λαο” να τους θυμίσω μερικές σκέψεις κάποιων αντιγερμανών-γερμανών συντρόφων. Ο λαός ως έννοια στην ψευδή συνείδηση, πάντα ανορθολογική και επικίνδυνη  είναι συνδεδεμένη με το έθνος-φυλή. Γιαυτό άλλωστε όλοι κάνουν καλέσματα προς τον “ελληνικό λαό”, και σε καμία περίπτωση στους καταπιεσμένους, κολασμένους που τυχαίνει να βρίσκονται σε αυτήν την άσχημη χώρα. Γιαυτό ο δικός μας αντιφασισμός εκτός από ανθελληνικός είναι και βαθιά αντιλαϊκός.

Λίγοι είναι αυτοί λοιπόν που αναγνωρίζουν ότι ο εχθρός είναι εδώ, εντός των συνόρων και είναι οι ίδιοι οι έλληνες, ναι οι έλληνες, αυτοί οι τύποι που το 2004 κάναν πογκρόμ σε Αλβανούς, βεβηλώνουν εβραϊκά νεκροταφεία και καίνε συναγωγές. Αυτοί που βιάζουν μετανάστριες από τις ανατολικές χώρες και αυτοί που στις πορείες τους αποκαλούν τους μπάτσους “μουνόπανα”. Αυτούς τους τύπους που σιχαίνονται τα πουστράκια και τα ξυλοφορτώνουν στα Εξάρχεια και το γκάζι, και φοράνε και παλαιστινιακά μαντύλια για να είναι κουλ. Αυτούς που οργανώνουν πογκρόμ και επιτροπές κατοίκων ενάντια στους “αντι-κοινωνικους” και τα “πρεζάκια” στην πλατεία εξαρχείων. 

Εκτός άλλων όλοι αυτοί οι καλοθελητές του αντιφασισμού τύπου ΣΕΚ, ΑΡΑΝ κλπ,  ψάχνουν την “φιγούρα του αντίπαλου” στις αντιιμπεριαλιστικές αφηγήσεις, βλέποντας ότι η ελλάδα είναι υπο κατοχή και αδυνατούν να κάνουν ακόμα και μια συνεπή “ταξική ανάλυση” της πραγματικότητας. Γιατί ο καπιταλισμός για αυτούς δεν είναι κάτι παραπάνω από την συνωμοσία των Εβραίων που ελέγχουν το κόσμο, ιδέα δεν έχουν στην πραγματικότητα τι μπορεί να σημαίνει “συγκεκριμένες κοινωνικές οικονομικές σχέσεις”. Έτσι λοιπόν ψάχνουν να βρουν τα θύματα τους στις φιγούρες των τραπεζιτών, των λιστών Λαγκαρντ και στους πολιτικούς τύπου Παπακωνσταντίνου.

Κάποιος μπορεί να μου πεί, μα καλά αν όχι όλοι αυτοί ποιοι μένουν να κάνουμε αντιφασισμό;και με ποιο οργανωτικό μοντέλο; Υπάρχουν λοιπόν σήμερα κομμάτια της κοινωνίας που τον νιώθουν τον ζόφο στο πετσί τους, είτε είναι queer ανθέλληνες, είτε είναι πρεκάριοι. Όσο για το μοντέλο; η συγκρότηση ενός δικτύου ομάδων επιθετικού, ανθελληνικού αντιφασισμού, νομίζω είναι πλέον γεγονός έστω και μειοψηφικά στην παρούσα φάση.

Η αυτομόρφωση, η οριζόντια οργάνωση και το κάλεσμα σε όσους θέλουν να το συνδιαμορφώσουν είναι επίσης ένα ζητούμενο. Κλείνοντας  θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το σχόλιο σε μερικούς που τους πείραξε γιατί ‘εγραψα (στο προσωπικό μου φεισμπουκ) “καμία αλληλεγγύη με τους Έλληνες αναρχικούς”. Αν ήταν έστω και λίγο αναρχικοί όπως μας λένε, θα καταλάβαιναν το αυτονόητο.. από πότε η φανταστική κοινότητα του έθνους πάει μαζί με “τον αναρχισμό? Σε όσους λοιπόν θίξαμε τα πατριωτικά τους αισθήματα δεν πειράζει ξύδι. . Τους χαρίζουμε λοιπόν “τα αντιφασιστικά μέτωπα με τους πατριώτες” και τους “πολίτες”. Όσο για μας καλύτερα προδότες παρά ξεφτίλες πατριώτες

Δεν θέλουμε μια “αριστερή” ή μια σοσιαλιστική Ελλάδα. Δεν θέλουμε καμία Ελλάδα

Advertisements

2 thoughts on “το σχόλιο του grassrootreuter Γενάρης 2013 για την ρατσιστική ελληνική βία και τα αντιφασιστικά μέτωπα

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s