Ο σοσιαλισμός χρειάζεται πετρέλαιο και αντι-Σημιτισμό (;)

“Δεν υπάρχει  αντι-Σημιτική παράδοση στην Βενεζουέλα”, υποστηρίζει ο ο Daniel Duquenal, ένας από τους λίγους αντιφρονούντες μπλόγκερ στη Βενεζουέλα. “Αλλά ο Τσάβεζ κάνει συστηματική προσπάθεια να αναπτύξει αντι-Σημιτισμό στη Βενεζουέλα”. Όλα αυτά θυμίζουν περιέργως “έναν αντι-Σημιτισμό χωρίς Εβραίους”, ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίστηκε στο ανατολικό μπλοκ και σε ορισμένες αραβικές χώρες μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Απουσία μιας αριθμητικά σημαντικής Εβραϊκής κοινότητας, ο αντι-Σημιτισμός γίνεται σε μεγάλο βαθμό ιδεολογικό όπλο, με σκοπό να ανατροφοδοτήσει τους φόβους σκιωδών εξωτερικών δυνάμεων οι οποίες εξυφαίνουν συνωμοσίες.

πηγή: http://www.tabletmag.com/jewish-news-and-politics/102374/sowing-hatred-in-venezuela

“…Ο τρόπος με τον οποίο διακρίνεται ο αντισημιτισμός, και πρέπει να διακρίνεται, από τον ρατσισμό, έχει να κάνει με κάποιου είδους φαντασιακού της δύναμης, η οποία αποδίδεται στους Εβραίους, στον Σιωνισμό και στο Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του αντισημιτισμού. Οι Εβραίοι θεωρούνται πως συγκροτούν μια υπερβολικά ισχυρή, αφηρημένη, άυλη παγκόσμια μορφή εξουσίας η οποία κυριαρχεί στον κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα το παρόμοιο με αυτή την ιδέα στον πυρήνα άλλων μορφών ρατσισμού. Ο ρατσισμός σπανίως, απ΄όσο ξέρω, συγκροτεί ένα ολόκληρο σύστημα με το οποίο επιδιώκει να εξηγήσει τον κόσμο. Ο αντισημιτισμός είναι μια πρωτόγονη κριτική του κόσμου, της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Ο λόγος που τον θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο για την αριστερά είναι ακριβώς επειδή ο αντισημιτισμός έχει μια ψευδο-χειραφετησιακή διάσταση την οποία άλλες μορφές ρατσισμού σπανίως διαθέτουν.

….

Γενικότερα αυτή η ιδεολογία αντιπροσωπεύει αυτό που εγώ αποκαλώ ως μια φετιχοποιημένη μορφή αντικαπιταλισμού. Αυτό σημαίνει ότι η μυστηριώδης δύναμη του κεφαλαίου, η οποία είναι άυλη, καθολική, και η οποία αναταράσσει έθνη και περιοχές και τις ζωές των ανθρώπων, αποδίδεται στους Εβραίους. Η αφηρημένη κυριαρχία του καπιταλισμού είναι προσωποποιημένη με τους Εβραίους. Ο αντισημιτισμός είναι μια εξέγερση εναντίων του παγκόσμιου κεφαλαίου, παραγνωρισμένου όμως και ταυτιζόμενου με τους Εβραίους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί επίσης να βοηθήσει στο να εξηγηθεί η διάδοση του αντισημιτισμού στη Μέση Ανατολή κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες…”

Moishe Postone , “Σιωνισμός, Αντι-Σημιτισμός και ηΑριστερά”

“Η πάλη κατά του σιωνισμού και των σιωνιστών ήταν ο χυδαίος αντισημιτισμός του Στάλιν στην πράξη· μια πολιτική προφανώς συνδεδεμένη με τις ανάγκες της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο. Το καινούργιο κράτος του Ισραήλ –στη γέννηση του οποίου (1948) είχε συμβάλει ιδιαίτερα η κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία, μεταξύ άλλων, προμηθεύοντας με όπλα τη Haganah–, έγινε ένας μεγάλος εχθρός ενώ η σοβιετική στρατηγική βασιζόταν πλέον στο λεγόμενο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Αράβων.

Στη Σοβιετική Ένωση, η ύπαρξη ενός αντισημιτικού κλίματος φάνηκε καθαρά στις διώξεις που άρχισαν από τον Δεκέμβριο του 1947 και στην προετοιμασία της μεγάλης τελικής εκκαθάρισης στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στην κεντρική Ευρώπη, ο αντισημιτισμός είναι ήδη πολύ καθαρός στη δίκη του Λάζλο Ράικ: ο δικαστής υπογράμμισε τα ονόματα εβραϊκής καταγωγής για τους τέσσερις κατηγορούμενους και υπαινίχθηκε ότι ο Ράικ είχε έναν εβραίο παππού. Αυτός ο αντισημιτισμός οδηγήθηκε στα άκρα στη δίκη του Ρούντολφ Σλάνσκυ, όπου εκεί δόθηκε έμφαση στην εβραϊκή καταγωγή των ένδεκα κατηγορουμένων και στις σχέσεις τους με τον διεθνή σιωνισμό…”

– Αθέμιτα -> Η σταλινική παράνοια, Το υποτιθέμενο έγκλημα να είσαι και εβραίος και άπατρις κοσμοπολίτης

source: marxist reloaded

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s