για τους Ρομά στην Νότια Ελλάδα

Την περασμένη Κυριακή στην περιοχή της  Τραπεζοντής Σπάρτης, γνωστοί-άγνωστοι αγανακτισμένοι φασίστες κάτοικοι με την βοήθεια της χρυσής αυγής οργάνωσαν ρατσιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στο στόχαστρο τους μπήκαν οι κοινότητες των Ρομά στην περιοχή. Το έργο είναι λίγο πολύ γνωστό και αρκετοί από εμάς το έχουμε ξαναδεί. Ρατσιστές κάτοικοι με την αμέριστη βοήθεια της τοπικής οργάνωσης των φασιστών, σε ένα πραγματικό παραλήρημα κατά τα πρότυπα των επιτροπών κατοίκων όπως αυτή του Αγίου Παντελεήμονα (και όχι μόνο), προετοιμάζουν την δράση τους. Όλα αυτά βέβαια αφού πρώτα οργάνωσαν και το απαραίτητο λαϊκό δικαστήριο στην πλατεία του χωριού για να δικάσουν – καταδικάσουν τους Ρομά.

Όπως μπορείτε να δείτε και σε ένα βίντεο που ανέβασε ένα γνωστό φασιστοκάναλο της Λακωνίας (δείτε εδώ), το έργο έχει σκηνοθετηθεί πολύ καλά. Έχει τους απαραίτητους πρωταγωνιστές, τους απαραίτητους κομπάρσους και τις κάμερες. Πρώτα το μικρόφωνο παίρνει η “καθωσπρέπει κυρία” για να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη ότι “εμείς δεν είμαστε ρατσιστές απλά ζητάμε από την πολιτεία να πάρει μέτρα” το γνωστό πλέον επιχείρημα των επιτροπών κατοίκων, για να ακολουθήσει η “απροστάτευτη γιαγιά”, που φοβάται να μην μπουν στο σπίτι της τις νύχτες, αλλά και για την υγεία της από την ανεξέλεγκτη μόλυνση των Ρομά. Έρχεται αργότερα στο μικρόφωνο και το τοπικό ασπόνδυλο της χρυσής αυγής για να δώσει φυσικά το απαραίτητο αγωνιστικό πλαίσιο και σήμα για δράση όπως ήταν αναμενόμενο.

Ο ρατσισμός ενάντια στους Ρομά δεν είναι κάτι καινούργιο στον ελληνικό βούρκο, κρατάει καλά μέσα στον χρόνο. Το τελευταίο διάστημα όμως έχει ξεφύγει η κατάσταση αρκετά, παίρνοντας νέα χαρακτηριστικά. Στην Λακωνία, όπως πληροφορούμαι από φίλους, έχουν γίνει αρκετές επίσημες ενέργειες από διάφορους δήμους όπως πχ στην Σκάλα Λακωνίας να διώξουν τις κοινότητες τους.

Αν όμως το ένα πρόβλημα είναι οι ρατσιστικές ορέξεις της τοπικής κοινωνίας, το άλλο πρόβλημα είναι να δούμε τι κάνει η αριστερά στην περιοχή ή καλύτερα τι δεν κάνει. Αρχικά κάνοντας μια βόλτα στο “λακωνικό” διαδίκτυο ψάχνοντας για το θέμα και αν εξαιρέσουμε τα φασιστο-ειδησειογραφικά ιστολόγια που ξέρασαν το γνωστό παραμύθι και το ιστολογιο της αυτόνομης κομμουνιστικής συνέλευσης από την Σκάλα Λακωνίας  μέχρι στιγμής επικρατεί σιωπή από την πλευρά των αναρχο-αριστερών όλων των ειδών. Τυχαίο γεγονός; Δεν νομίζω… 

Η ξεφτίλα βλέπεις δύσκολα κρύβεται. Ακόμα και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά και συζητήσεις με διάφορους οργανωμένους αριστερούς, τα πράγματα όχι μόνο δεν ήταν διαφορετικά, αλλά επιβεβαίωσαν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η απάντηση για το αν πρέπει να αναδειχτεί το θέμα ήταν λίγο πολύ η προβλεπόμενη σε έναν ένοχο τόνο του είδους “ναι δίκιο έχεις αλλά οι τσιγγάνοι είναι μέσα στην παραβατικότητα”. Με αυτήν την ιδιαίτερη στάση οι αριστερίζοντες υιοθετούν από την μία την λογική της ναζιστικής “συλλογικής ευθύνης” και από την άλλη την στάση του Πόντιου Πιλάτου.

Βλέπεις στις επιδιώξεις των διαφόρων αριστερών δεν συμπεριλαμβάνεται η σύγκρουση με τον ντόπιο λαϊκό ρατσισμό. Κάτι τέτοιο θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση ειδικά τώρα που ονειρεύονται όχλους να τους ακολουθούν, “ταξικά μέτωπα” ή αγώνες όπως αυτόν της αγροτιάς (όπου αριστεροί και ακροδεξιοί ήταν χέρι χέρι). Βλέπουν περισσότερο ως φυσικό τους σύμμαχο τον “έλληνα πατριώτη” ή μικρο-ιδιοκτήτη  από τον σκληρά εκμεταλλευόμενο μετανάστη που πολλές φορές δεν μιλάει ούτε την γλώσσα.

Απέναντι λοιπόν σε όλους αυτούς πρέπει να συνεχίσουμε την δράση μας δίχως υποχωρήσεις γιατί  η εποχή δυστυχώς ή ευτυχώς είναι αρκετά κρίσιμη. Ολόκληρη η Ευρώπη από τον νότο στον βορρά είναι ένα καζάνι που βράζει με την ακροδεξιά να σηκώνει κεφάλι. Το παράδειγμα της Ουγγαρίας στο θέμα των Ρομά, με τα μαζικά πογκρόμ εναντίων τους είναι ακριβώς ότι ονειρεύονται και οι έλληνες νεο-ναζί και η “κοινωνική ελληνική τους συμμαχία”. Το θέμα είναι αν εμείς θα τους αφήσουμε να τα καταφέρουν. Γιαυτό λοιπόν στο σημείο που βρισκόμαστε, μια μαχητική αντιφασιστική αντίληψη και δράση δεν μπορεί να υποχωρεί μπροστά στις αδυναμίες και “επιφυλάξεις” που εκφράζουν οι περσόνες της αριστεράς και όποιου άλλου.

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλω και ένα μεγάλο μπράβο σε όσους τις τελευταίες μέρες πέταξαν στην θάλασσα στα Χανιά, κυνήγησαν από τα χωριά τους κοκ, τα φασιστικά καθάρματα. Τέτοιες πράξεις φωτίζουν το δρόμο μέσα σε αυτήν την αποπνικτική ελληνική ατμόσφαιρα.  Πολύ περισσότερο δείχνουν ότι μόνο με την μαζικοποίηση του μαχητικού – με σχέδιο – αντιφασισμού θα στείλουμε τους οργανωμένους νεοναζί στον αγύριστο. Βέβαια χωρίς από την άλλη να ξεχνάμε ότι ο φασισμός είναι διάχυτος στην ελληνική κοινωνία και δεν περιορίζεται στις νεοναζιστικές συμμορίες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην Ιστορία χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εξόδου… όχι από την κρίση, αλλά συνολικά από τον πολιτισμό που την δημιούργησε.

Advertisements

One thought on “για τους Ρομά στην Νότια Ελλάδα

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s