σχετικά με την 2 Αυγούστου “Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά” και τα πογκρόμ του ελληνικού κράτους σε Λακωνία και Μεσσηνία

Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Υπολογίζεται ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β\’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται στις 800.000 ψυχές. Στην Ευρωβουλή εκκρεμεί πρόταση της ουγγαροτσιγγάνας ευρωβουλευτίνας Λίβια Γιάροκα για την καθιέρωση της 2ας Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους Ναζί.

Αφορμή για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

πήγη: Σαν σήμερα

Την σημερινή μέρα επέλεξε και το ελληνικό κράτος να διεξάγει μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πογκρόμ στην Λακωνία και την Μεσσηνία ενάντια στους Ρομά και τις κοινότητες τους. Στην Καλαμάτα μάλιστα ξήλωσαν ολόκληρο  τον καταυλισμό, κάτι που προκάλεσε συγκέντρωση/διαδηλώση των Ρομά στο Δημαρχείο της πόλης, μιας και ο δήμαρχος φαίνεται να έχει δώσει τις εντολές για το συγκεκριμένο πογκρόμ.

This slideshow requires JavaScript.

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση από το πρωί σήμερα και στη Λακωνία, με πρόφαση την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, εστιάζοντας κυρίως σε καταυλισμούς Ρομά. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της Σκάλας Λακωνίας, πέρασαν από κεντρικό δρόμο της πόλης, σήμερα το μεσημέρι αμέτρητες κλούβες και περιπολικά της αστυνομίας προφανώς ερχόμενοι από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Δεκάδες είναι οι Ρομά που έχουν συλληφθεί από τους μπάτσους

Οι επιθέσεις των ελλήνων φασιστών και κράτους πρέπει να βρουν αντίσταση..

Κάτω τα ξερά σας από τους Ρομά και τις κοινότητες τους, εδώ και τώρα δημιουργία αντιφασιστικών κοινοτήτων αγώνα. Κανένας και καμιά μόνος/μόνη στα χέρια των ελλήνων ρατσιστών και του κράτους τους. Τιμούμε και θυμόμαστε τους Ρομά του ολοκαυτώματος. 

πηγές

http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/27799-nikas-aleyras-antidikia-tsiganoi

http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/27741-xilwsan-paragkes-tsigganwn-agia-triada

http://gr.news.yahoo.com/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-36-114452617.html

αναδημοσίευση από αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s