καθημερινές ιστορίες από το Βερολίνο

η είσοδος του Laidak φωτογραφία του grassrootreuter

η είσοδος του Laidak φωτογραφία του grassrootreuter

 

Έχω αφιερώσει αρκετό από τον χρόνο μου, σε αυτό το ιστολόγιο για την περιγραφή – καταγραφή της ελληνικής πραγματικότητας και του ελληνικού φασισμού. Σήμερα όμως μάλλον θα κάνω μια εξαίρεση για να σας αφηγηθώ, λιγάκι σύντομα δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα στο Βερολίνο τις τελευταίες μέρες. Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στο Βερολίνο, ο κόσμος που δραστηριοποιείται σε διάφορους  πολιτικούς χώρους έχει τα δικά του στέκια. Στο Βερολίνο συνήθως τα «στέκια» αυτά είναι κάποια μπαρ – κολεκτίβες, από αυτά που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και στην Ελλάδα (για διαφορετικούς βέβαια λόγους). Κάθε πολιτικός χώρος λοιπόν συνηθίζει να οργανώνει συζητήσεις, διαλέξεις, προβολές και φυσικά να πίνει την μπύρα του τις καθημερινές μέρες σε τέτοια μπαρ. Δύο από αυτά τα στέκια βρίσκονται στο Neukolln, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κέντρο για διάφορες κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες.

Τα στέκια αυτά είναι το laidak στην Boddinstrasse και το tristeza  στην Pannierstrasse και τα δύο σχετικά κοντά μεταξύ τους. Τις τελευταίες μέρες οι δύο αυτοί χώροι εν ώρα λειτουργίας δέχτηκαν τραμπούκικη επίθεση από ομάδα 20 περίπου ατόμων. Φυσικά σε όλους σας θα πηγαίνει το μυαλό στους γερμανούς νεοναζί, σας ενημερώνω όμως ότι σε αυτήν την περιοχή πολύ δύσκολα συναντάς οργανωμένο φασίστα στον δρόμο, (εννοώ αυτούς που κάνουν μπαμ).

Άρα λοιπόν ποιος θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια επίθεση και γιατί; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φωτογραφίζει τους γερμανούς αριστερούς – αναρχικούς αντιιμπεριαλιστές και τον όχλο τους. Μια ομάδα τους μπούκαρε και καλά να κάνει επίδειξη δύναμης «φωνάζοντας θάνατος στους αντι-γερμανούς» και «λευτεριά στην Παλαιστίνη».  Η επιλογή φυσικά αυτών των δύο χώρων καθόλου τυχαία δεν είναι. Οι δύο αυτοί χώροι οργανώνουν μια σειρά διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις σχετικά με την κριτική της ιδεολογίας, έχουν ξεκάθαρη πολιτική ενάντια στον αντισημιτισμό, είναι no go areas για κάθε λογής σεξιστές και φασίστες. Σε τελική ανάλυση στους δύο αυτούς χώρους (παρ όλες τις αδυναμίες τους)  «ζυμώνονται» πολιτικά διάφορα νέα εγχειρήματα και νέος κόσμος με όρεξη για πράγματα. Αυτό φυσικά ενοχλεί τον αριστερο-γερμανικό όχλο και τις δομές του, εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Τα περιστατικά τέτοιου είδους δεν μας είναι άγνωστα και στην Ελλάδα. Ο «χώρος»  έχει επικροτήσει κατά καιρούς τέτοιες πρακτικές. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s