Η γαρνιτούρα από χρυσό, ποτέ δε χωνευόταν

by 

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, την κινητοποίηση χιλιάδων στους δρόμους και την δικαστική δίωξη της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Αυτοί είναι οι φωτεινοί δείκτες της κυρίαρχης αντιφασιστικής αφήγησης και του αντιμνημονιακού λόγου που μέχρι πρότινος σφράγιζε διακηρύξεις στις πλατείες με το σημερινό εχθρό που το’ φεραν η μοίρα και τα χρόνια να μην είναι πλέον κατάλληλα αντιμνημονιακός. Ήταν όμως, είναι και θα παραμείνει ρατσιστικός, ναζιστικός, σεξιστικός, ομοφοβικός, προπάντων αντισημιτικός και αναμφίβολα μισόζωος.

 

Κάποιες εφημερίδες, έσπευσαν να μιλήσουν και για κάποια αόρατα θύματα. Αόρατα τα χαρακτήρισε ο ίδιος ο τύπος, μιας και μέχρι τότε δεν είχαν αξία χρήσης για αυτόν. Ξαφνικά, το αίμα που τόσα χρόνια έβαφε τους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας απέκτησε πολιτική αξία έστω και ξεραμένο και η κοινωνία των πολιτών έμαθε από πρώτο χέρι για το Μουσταφά Χαϊνταρί, τους δολοφονημένους και ξυλοκοπημένους Αιγύπτιους, τις επιθέσεις σε Πέραμα και Άγιο Παντελεήμονα, τον Τάλεμπ, τις σφαίρες της Μανωλάδας, τον Ασίφ, τον Μοχάμεντ, τον Ζαχίρ. Ονόματα δύσκολα, ξενικά. Επιθέσεις που ξεκίνησαν χρόνια πριν, θύματα που δε δικαιώθηκαν παρά μόνο όταν χύθηκε αίμα εθνικό, ελ-ληνικό, ιερό. Ακούστηκαν, ξεχάστηκαν, και εμείς πάλι εδώ.

Golden-DawnΕδώ γιατί η Χρυσή Αυγή και ο Μιχαλολιάκος δεν είναι απλά μια ναζιστική οργάνωση που κυνηγάει τον Άλλο μέσα από εθνικιστικές και πατριωτικές εκρήξεις βίας. Η Χρυσή Αυγή είναι το πρόσωπο του απελευθερωμένου από ενοχές έλ-ληνα, ο οποίος στο όνομα της κρίσης και των μνημονίων επιστρέφει στις ιδεολογικοπολιτικές καταβολές του. Η ταυτότητα του έλ-ληνα δεν είναι υπαρκτός και συμπαγής χώρος αλλά το κενό που αφήνουν θεωρίες για συνομωσίες Εβραίων, μασόνων, Τούρκων, ομοφυλόφιλων, Μακεδόνων, Αλβανών, Ρομά, κομμουνιστών και αναρχικών, μιας και δίχως το πλαίσιο που ορίζει αυτή η φαντασίωση, έλ-ληνας δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Ακριβώς λοιπόν επειδή ο εθνικός κορμός χρειάζεται τους συνωμοτικούς του μύθους για να διασφαλίσει τη συνέχεια του, δε θα μπορούσε να τα βάλει με τις σάρκες του. Είτε μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή και τον αριστερό/δεξιό πατριωτισμό λοιπόν, είτε για την ίδια την ελ-ληνική κοινωνία, η ανάγκη συνέχισης του ανελέητου κυνηγιού του λεγόμενου περιθωρίου πρέπει να συνεχιστεί, καθώς η αυτοκτονία δε προσφέρεται στο μενού.

Τα ναυάγια με τις δεκάδες νεκρών μεταναστών που χάθηκαν, το αδικαιολόγητο κυνήγι των Ρομά με αφορμή τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια, έδωσαν την απαραίτητη τροφή για το νέο ξέσπασμα ρατσιστικού μίσους και εκκαθαρίσεων. Γιατί μπορεί στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής να φάνηκε προς στιγμήν πως έπεσε η βιτρίνα και ήρθαμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του ελ-ληνικού και ευρωπαϊκού βόθρου, αλλά τώρα που ξεκίνησε το χτίσιμο μιας άλλης στη θέση της παλιάς και ξεμπερδέψαμε με παρανοήσεις και άγαρμπα ξεκαθαρίσματα, ήρθε η ώρα του τακτ και του γαντιού.

Αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθείται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωτοπόρο τη Γαλλία. Αυτή η στρατηγική όμως, ακολουθούνταν και στην Πάτρα, την Αθήνα και όπου αλλού στάθηκαν Ρομά εδώ και χρόνια, με την αγαστή συνεργασία αστυνομίας και Χρυσής Αυγής. Αυτές τις ημέρες λοιπόν, με γελοίες προφάσεις, πνιγήκαμε από εθνολόγους και εμπειρογνώμονες σε κάθε πάνελ, μαθαίνοντας για τα εφτά κεφάλια και τα δέκα κέρατα του τσιγγάνου, το χρυσάφι που ρέει άφθονο στους καταυλισμούς, τα πανηγύρια και τους εντυπωσιακούς γάμους, το εμπόριο ναρκωτικών, τις ληστείες, τα κλεμμένα παιδιά και τις υγειονομικές βόμβες που απειλούν τους έλ-ληνες.

1162Εξάλλου, οι αμυγδαλέζες δε σταμάτησαν να χτίζονται, το κυνήγι των τρανς από τις δυνάμεις καταστολής δεν έπαψε, ο Σαμαράς δεν έβαλε kippah στο Yad Vashem και στο φαντασιακό του έλ-ληνα όλα έμειναν όπως και πριν. Απλά, η ούτως ή άλλως θεσμικά – μέσα από τις εκλογές – καθιερωμένη βία της Χρυσής Αυγής, παραμερίστηκε για να αναλάβουν οι επαγγελματίες του είδους: αυτοί που διαπόμπευαν τις οροθετικές πόρνες, έστησαν συρματοπλέγματα στον Έβρο, κακοποιούν μετανάστες στα αστυνομικά τμήματα, συλλαμβάνουν αγωνιστές, κλείνουν καταλήψεις και οργανώνουν παρελάσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εξαγγελίες του έλ-ληνα πρωθυπουργού από την Ιταλία. Μπροστά στους νεκρούς που άφησαν πίσω τους οι έλεγχοι των θαλάσσιων και ηπειρωτικών συνόρων, η μόνη λύση για αυτόν και τον εθνικό κορμό, ήταν η προώθηση των μεταναστών είτε πίσω στη χώρα τους είτε σε βέβαιο θάνατο λίγο πιο έξω από το κατώφλι της Ευρώπης, κάτω από το χαλί της εθνικής και πατριωτικής σαπίλας που λυμαίνεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία με κάθε δυνατό τρόπο:

Ολες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – και πρώτη η Ελλάδα – βιώνουν την τραγωδία της παράνομης μετανάστευσης. Ενα πρόβλημα πολυσύνθετο, με τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές (βλέπε Χρυσή Αυγή) παρενέργειες. ΤΑ ΝΕΑ, 22/10/2013

Έτσι, στα ίδια τα ΝΕΑ που πριν λίγο καιρό τσακιζόταν με θέρμη ο φασισμός, διαβάσαμε μια νέα ανάγνωση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή, έπαψε να αποτελεί προϊόν της κρίσης, της έλλειψης παιδείας και ιστορικής μνήμης όπως διατείνονταν οι διάφοροι αρθρογράφοι. Εδώ και λίγες ημέρες, το πραγματικό πρόβλημα επαναπροσδιορίζεται και μαθαίνουμε πως η κρίση, η ανεργία, ακόμη και η Χρυσή Αυγή, είναι συνέπειες της ίδιας της μετανάστευσης, της ανομίας στους καταυλισμούς των Ρομά και τη δράση των αρχαίων εχθρών με τους οποίους αναμετράται το τιμημένο έθνος.

Όλα τα παραπάνω, δεν αναιρούν τη μεγάλη σημασία της μερικής έστω αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής από το κράτος – ανεξαρτήτως κινήτρων – ούτε καθιστούν την ανάγκη ψήφισης ενός αντιρατσιστικού νόμου άχρηστη ή δευτερεύουσα. Αντίθετα, επιβεβαιώσουν εκείνη τη θέση που βλέπει το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία ως στάσεις και συστατικά της ελ-ληνικής κοινωνίας και όχι απλά σαν παλιρροϊκά φαινόμενα που εξαρτώνται από την οικονομική θέση της χώρας.

Ας αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή σαν άτμητο εκβλάστημα της ελ-ληνικής κοινωνίας και όχι σαν ξένο σώμα. Μένει να αποφασίσουμε αν αρκεί να μείνουμε στην αφαίρεση αυτού το εξογκώματος ή να εργαστούμε για την αποσύνθεση του εθνικού κορμού που τρέφεται με πατριωτικούς μύθους και στην πορεία τρέφει με αυτούς τους φονιάδες του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν ψήφισαν μισό εκατομμύριο έλ-ληνες Χρυσή Αυγή, δέκα εκατομμύρια έλ-ληνες είναι Χρυσή Αυγή ξέροντας να μισούν κάθε τι διαφορετικό. Συνεπώς, δεν πρόκειται απλά για επιλογή στρατηγικής αλλά για ζήτημα επιβίωσης όλων όσων βιώνουμε αυτήν την ασφυκτική κατάσταση ήδη από την παιδική μας ηλικία.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s