Οι Eβραίοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούν τα λύτρα που έδωσαν στους Ναζί

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διεκδικώντας από τη Γερμανία τα λύτρα που κατέβαλε μέχρι το 1943 στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής για απελευθέρωση μελών της από καταναγκαστικά έργα.

Στις 11 Ιουλίου 1942 τα γερμανικά στρατεύματα συγκέντρωσαν στην Πλατεία Ελευθερίας τους άντρες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ηλικίας 18-45 ετών. Από εκεί τους οδήγησαν σε καταναγκαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Οι αιχμάλωτοι εργάζονταν σε βάρδιες των 10 και 12 ωρών και μέσα σε δύο μήνες το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε το 12%.

Η κοινότητα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη ήρθε σε συμφωνία με τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή Μακεδονίας και Αιγαίου, Μαξ Μέρτεν, για να απελευθερώσει τα μέλη της.

Τα λύτρα ορίστηκαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό η κοινότητα εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία και αναζήτησε δωρεές. Η δικαστική διαδικασία για τη διεκδίκηση των λύτρων άρχισε το 1997 στα ελληνικά δικαστήρια και κράτησε 17 χρόνια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο.

«Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η δικαίωση αποτελεί ένα κυρίαρχο ηθικό ζήτημα» δηλώνει τώρα ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ (φωτογραφία).

Πηγή: 25.02.2014, Τα Νέα

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s