Ποτέ ξανά Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς 71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού

71χρονια

Στις μέρες μας δεν επιτρέπεται να καθησυχαζόμαστε. Η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις ενάντια στην λήθη για τους πρώτους συρμούς για το Άουσβιτς από την Θεσσαλονίκη δεν είναι μονάχα ένα αντιφασιστικό καθήκον, αλλά μια επιτακτική ανάγκαιότητα. Ο φασισμός σηκώνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη απειλώντας να μας ματοκυλίσει για ακόμα μια φορά. Είναι αυτό που έγραφε δεκαετίες πριν ο Αντόρνο: Έγινε μια φορά, μπορεί να ξανασυμβεί. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την συντριβή του φασισμού για μια ακόμα φορά στην ιστορία στέλνοντας τον στον αγύριστο.

Ποτέ ξανά
Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς 71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαρτίου 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Πολωνία. Πρώτα μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Έπειτα, ο κενός συνοικισμός μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οδηγήθηκαν σε αυτόν πρώτα οι κάτοικοι από τις διπλανές γειτονιές (Μικρού Σταθμού, Αγίας Παρασκευής, Ρεζή Βαρδάρ) και από εκεί επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα για την Πολωνία. Ακολούθησαν οι Εβραίοι των άλλων συνοικιών της Θεσσαλονίκης.
Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πήρε την πρωτοβουλία για μία εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, υπό το γενικό τίτλο: «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς. 71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Ημέρα μνήμης
Ποτέ ξανά
Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς
71 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού
Σάββατο 15 Μαρτίου 2014
Γαλλικό Ινστιτούτο, Αλλατίνη-Ντασώ
Λεωφόρος Στρατού 2Α

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7.00 προσέλευση
7.15 χαιρετισμοί
Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Πρύτανης Α.Π.Θ.
Πρόεδρος Ι.Κ.Θ.
7.30-8.00 Ομιλία από την Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου  «Το Ολοκαύτωμα στις φωνές των επιζώντων»
8.00- Μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου

Οι εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s