Από το συμπόσιο του Βαλτάσαρ στις φυλακές Μαλανδρίνου

του Parodie Der utopie

Στο Βιβλίο του Δανιήλ, διαβάζουμε για τον Βαβυλώνιο πρίγκιπα Μπελσαζάρ, ο οποίος μέσα από τις ελληνικές μεταφράσεις μας είναι περισσότερο γνωστός ως Βαλτάσαρ. Ο Βαλτάσαρ λοιπόν, παρέθεσε ένα πλούσιο συμπόσιο στους Πέρσες άρχοντες, χρησιμοποιώντας τα σκεύη που έκλεψε από το Ναό της κατακτημένης Ιερουσαλήμ. Τότε, ένα χέρι από το πουθενά, του μήνυσε με μερικά σύμβολα που ερμήνευσε ο προφήτης Δανιήλ, πως η βασιλεία του μετρήθηκε, βρέθηκε ελλιπής και θα λάβει τέλος.

Λίγες είναι οι φορές που ο Θεός επεμβαίνει με έναν τρόπο τόσο άμεσο και αρκετά ανθρωπομορφικό για να εκδικηθεί, να προειδοποιήσει ή να απειλήσει. Ένα τέτοιο θαύμα υπονοούν και κάποιες από τις δηλώσεις σχετικά με το θάνατο του Ιλία Καρέλι.

 

Ο Ιλία Καρέλι ήταν ληστής. Προσπάθησα να βρω το ακριβές βιογραφικό του μήπως και μάθω κάτι παραπάνω, αλλά σε πολλά άρθρα που διατείνονταν πως προσφέρουν την απάντηση στο ποιος ήταν, απαριθμούνταν απλώς τα εγκλήματα, οι προφυλακίσεις και οι καταδίκες του. Έτσι, μπορώ με βεβαιότητα να γνωρίζω πως ο Ιλία Καρέλι δεν ανήκε σε κάποιο γνωστό είδος, αλλά αποτελούσε μια σύνθεση αράδων του ελληνικού ποινικού κώδικα με ανθρώπινη μορφή και καταγωγή από τη γειτονική Αλβανία.

Ο Γεώργιος Τσιρώνης από την άλλη, έχει σαφή μορφή. Ήταν οικογενειάρχης, σωφρονιστικός υπάλληλος και υπαρχιφύλακας στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μαλανδρίνου. Δε γνωρίζουμε τίποτα για τη σχέση του με τους «σωφρονιζόμενους» ή με το δολοφόνο του, τον Ιλία Καρέλι. Ξέρουμε μόνο πως αυτός που κρατούσε το μαχαίρι, βρισκόταν – κατά κοινή ομολογία – σε μια αδιευκρίνιστη κατάσταση αμόκ μέσα από την οποία οδηγήθηκε στο έγκλημα και τη βίαιη δολοφονία του υπαρχιφύλακα.

Θα αφήσουμε κατά μέρους τους υπαινιγμούς, μιας και de mortuis nihil nisi bonum.

Όμως και ο Ιλία Καρέλι είναι πλέον νεκρός.

Ακούστηκαν φωνές να ψιθυρίζουν περί θείας δίκης. Έτσι, όπως και στο γάμο του Βαλτάσαρ, λέγεται πως το χέρι του Θεού μπήκε στις φυλακές Μαλανδρίνου και κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, σταμάτησε την καρδιά του Ιλία Καρέλι. Η καρδιά του Ιλία Καρέλι όμως, σταμάτησε όταν αυτός υπέκυψε στην εσωτερική του αιμορραγία.

Οι κάμερες που έδειχναν τον κατάδικο να υποφέρει κουλουριασμένος από τον πόνο στο άθλιο κελί του, δεν εξηγούν την προέλευση των τραυμάτων που όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, οδήγησαν στο θάνατο του. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, δεν ήταν και η πρώτη φορά που ο Ιλία Καρέλι σφάδαζε. Και προφανώς, υπάρχουν χιλιάδες άλλα περιστατικά βίας και θανάτων στις φυλακές, στα σύνορα, στους δρόμους, στη θάλασσα και όπου αλλού μπορούν να φτάσουν μυστηριωδώς οι σφαίρες και το κλομπ των δυνάμεων καταστολής που με τόσο ζήλο φρουρούν το κράτος των ελλήνων.

Έτσι, έκλεισε ο κύκλος της ζωής για τον «Αλβανό» και άνοιξαν νέοι δρόμοι για τον τηλεοπτικό και πολιτικό κανιβαλισμό, που παρέχει το αίσθημα δικαίου σε αυτούς που τη μέρα χαμογελούν περήφανα και το βράδυ κλωτσάν ή σφάζουν μετανάστες στα στενά

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s