μερικές σκέψεις για τις εκλογές

του Benjamin conti

Ύστερα από μια συζήτηση που άνοιξε στο facebook σήμερα σχετικά με τις δημοτικές εκλογές, ένιωσα την ανάγκη να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα και να επιχειρηματολογήσω υπέρ της στάσης της αποχής που κρατούν οι σύντροφοι κ συντρόφισσες εκεί (μιλώντας για την αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη). Θα ήθελα να γράψω στους φίλους και τις φίλες από την Σκάλα Λακωνίας ότι η μόνη συνεπή στάση σε αυτές τις εκλογές είναι αυτή της αποχής για τους παρακάτω λόγους:

Το δίκτυο πολιτών που ξέρω ότι κάποιοι από εσάς σκεφτόσασταν να στηρίξετε, κατεβαίνει με τον συνδυασμό του δημάρχου Γρυπιώτη. Για το ποιος είναι ο δήμαρχος Γρυπιώτης μπορείτε να διαβάσετε και το τελευταίο κείμενο της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη. Oι πρακτικές αυτές δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν/καμία, είναι γνωστές στο παρελθόν. ‘Aτομα που δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, αριστεροί και άλλα τέτοια καλά – που στις μέρες μας βρίσκουν πολιτική στέγη στο “δίκτυο του ευρώτα” είχαν πάει με το συνδυασμό του Γρυπιώτη τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα είχαν και θέσεις κλειδιά. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει με συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά σε ολόκληρη την χώρα. Φανατικοί συνομωσιολόγοι, αντισημίτες, κάθε είδους ρατσιστές συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του σύριζα.. Θα θυμάστε πχ την πρόσφατη περίπτωση του Καρυπίδη στην Θεσσαλονίκη.

Αυτά κατά την γνώμη μου δεν αποτελούν “πολιτικές γκάφες” του συριζα, αλλά συνειδητές πολιτικές επιλογές (που έχουν ως στόχο την ρατσιστική εκλογική βάση της αριστεράς). Ας μας πουν αυτοί οι κινηματίες αριστεροί που ήταν όταν η ΧΑ καλούσε σε αντιρομα συγκέντρωση στην Σκάλα Λακωνίας και την Τραπεζοντή.. (βγάλανε τον σκασμό) τυχαίο? δεν νομίζω… Είχαν το θράσος κιόλας να κάνουν και μια εκδήλωση λίγο αργότερα με θέμα “παραβατικότητα και τοπικές κοινωνίες” κάνοντας με άλλα λόγια (χωρίς να έχω παρακολουθήσει την συζήτηση, ο τίτλος και μόνο φτάνει) την γνωστή ρατσιστική σύνδεση για τις μειονότητες και την παραβατικότητα.. Κοιτώντας προσεκτικά και τις θέσεις/μανιφέστο (του δικτύου πολιτών) κάνουν αυτήν την σύνδεση (παραβατικότητας/μειονοτήτων) .Έχουμε ξαναγράψει και θα το επαναλάβω άλλη μια φορά. Η αριστερά σε αυτήν την χώρα στο σύνολο της σημαίνει ρατσιστικές, αντισημιτικές, σεξιστικές συμπεριφορές και πολιτικές. Το να αντιμετωπίζουμε την αριστερά ως κάτι το προοδευτικό απλά κλείνουμε τα μάτια και σπέρνουν την σύγχυση.. Ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας την χώρα έγραφε κάποτε ο Λίμπνεχτ, σήμερα αυτό παίρνει το δικό του ιδιαίτερο νόημα, γιατί η μάχη με τον εθνικό κορμό σε αυτήν την χώρα δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Όσο δεν κόβουμε τον ομφάλιο λώρο με την υπάρχουσα αριστερά και αντιεξουσιαστικό χώρο, το ιδεολογικό αυτό καρκίνωμα θα μεγαλώνει και φυσικά αυτό θα είναι σε βάρος της όποιας μελλοντικής κομμουνιστικής προοπτικής. Η αποδόμηση των ιδεολογικών τοποθετήσεων της αριστεράς σήμερα είναι καθήκον κάθε συνειδητού κομμουνιστή. Υπάρχει κόσμος που είναι εγκλωβισμένος στα “κινήματα” αυτά και σίγουρα η μάχη της θεωρίας και την αντιφασιστικής αντι-κυριαρχικής δράσης θα δοθεί παντού και με όλες/ους συντρόφους/συντρόφισσες στην πρώτη γραμμή. Με άλλα λόγια πρέπει να βλέπουμε ότι μας έχει διδάξει η διαλεκτική στον Μαρξ και τον Αντόρνο. Τις αντιφάσεις (και πως εμείς πρέπει να τις εντείνουμε..) μέσα στον φαντασιακό κοινωνικό σχηματισμό (αυτό που ονομάζουμε έθνος). Ο αγώνας ενάντια στην ιδεολογία (αυτό που ο Αντόρνο ονομάζει ψευδή συνείδηση) είναι κεντρική πολιτική επιλογή.

Η αριστερά όπως έγραψα και παραπάνω ΔΕΝ είναι ένας χώρος αντιπαράθεσης με τον εθνικό καπιταλιστικό σχηματισμό και την κυρίαρχη αφήγηση αλλά αντίθετα αποτελεί κομμάτι του.

Η κατάσταση βέβαια δυσκολεύει όταν πρέπει να μιλήσουμε για τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές. Σε αυτές τις αναμετρήσεις κατεβαίνει βλέπεις η ΧΑ και μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις περιφέρειες φημολογείται ότι θα πάρει αρκετά μεγάλα ποσοστά. Αν και δεν είμαι καλά πληροφορημένος για το ποιοι συνδυασμοί κατεβαίνουν στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, μοιάζει με μονόδρομο η λύση της αποχής. Πολλοί/ες συντρόφισσες και σύντροφοι φαίνεται να τους προβληματίζει η λογικής της ψήφου στο «μικρότερο κακό». Ας σκεφτούν όμως τι σημαίνει και μια ψήφος στα βλήματα της ανταρσύα, στο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ. Το να συμβάλουμε και εμείς στην ιδεολογική ηγεμονία αυτών των συνδυασμών μας κάνει συμμέτοχους στο πανηγύρι του εθνικού βούρκου. Ίσως μια συνεπή στάση σε αυτές τις εκλογές (μιλώντας τώρα για τις ευρωεκλογές) να αποτελεί η ψήφος σε μειονοτικά κόμματα όπως αυτό της Μακεδονικής και της τουρκικής μειονότητας στην Ξάνθη. Και πάλι όμως δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη για τις εκλογές. Τις μάχες και τις αντιπαραθέσεις μας, θα τις δώσουμε αλλού, σίγουρα όχι στις κάλπες.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s