μια απαραίτητη ανακοίνωση για τις εκλογές

Μετά από μια σειρά περιστατικά πολιτικού σουρεαλισμού, η αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη αποφάσισε να εκδώσει αυτήν εδώ την ανακοίνωση σχετικά με τις δύο εκλογικές «αναμετρήσεις». Δεν θα υπήρχε κανένας λόγος ως συλλογικότητα να γράψουμε κάτι για τις εκλογές αν δεν συνέβαινε κάτι το παράδοξο. Το τελευταίο διάστημα, μέλη και φίλοι της ΑΠΕΛ προσεγγίστηκαν από τα δύο κόμματα της ελληνικής αριστεράς ΚΚΕ (λαϊκή συσπείρωση)  και ΣΥΡΙΖΑ (μέσα από το νεοσύστατο δίκτυο πολιτών ευρώτα) για να θέσουν υποψηφιότητα στα ψηφοδέλτια τους. Φυσικά, όπως φαίνεται δεν έχουν ιδέα για το ποιοι συγκροτούν αυτήν εδώ την συνέλευση, όπως και για τις πολιτικές μας θέσεις. Αυτή τους όμως η ενέργεια όσο και να μοιάζει με πολιτική γκάφα κάποιων αφελών της αριστεράς, δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όλες οι παρατάξεις που σήμερα κατεβάζουν υποψηφιότητα, αδυνατούσαν μέχρι πρόσφατα να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια.  Έτσι τις προηγούμενες εβδομάδες σήκωσαν και τις πέτρες ψάχνοντας υποψήφιους/ες, χωρίς βέβαια να νοιάζονται και πολύ για τις πολιτικές απόψεις που κουβαλάει ο καθένας από δαύτους. Είμαστε όλοι λάκωνες/έλληνες, όλοι θέλουμε το καλό του τόπου. Θέλουμε πάρκα και καθαρές γειτονιές, αποχέτευση, λιγότερα τέλη κοκ. Το εθνικό μέτωπο των ελλήνων με άλλα λόγια συνεχίζει ακάθεκτο.

Πρόβα τζενεράλε για τις εκλογές πιθανότατα έπαιξαν ρόλο και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όταν αυτός ο όχλος συναντήθηκε μέσα από τις «ανεξάρτητες επιτροπές αγώνα», από ακροαριστερούς μέχρι ακροδεξιούς. Την ίδια ώρα που οι αριστεροί έψαχναν τις υποψηφιότητες τους, είχαμε και ένα άλλο γεγονός σε εξέλιξη. Έλληνες ρατσιστές στην τραπεζοντή, λίγα χιλιόμετρα δηλαδή μακρυά από τον δήμο ευρώτα και λίγα χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη, κυνηγούσαν και χτυπούσαν όποια/ο Ρομά συναντούσαν στο διάβα τους.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση δεν απασχόλησε καμία πολιτική δύναμη της αριστεράς στην περιοχή. Αυτό συνέβη κατά την άποψη μας για δύο λόγους: α) Για να μην έρθουν τα δύο αυτά κόμματα σε ρήξη με την ρατσιστική εκλογική τους βάση β) Γιατί απλούστατα σιωπηλά εδώ υπάρχει η κοινή αποδοχή ότι οι Ρομά αποτελούν πρόβλημα.  Βέβαια άλλοι συνδυασμοί από την περιοχή της Σπάρτης πήραν ανοιχτά το μέρος των «κατοίκων», ένα παράδειγμα είναι ο συνδυασμός ελπίδα του κ. Αργειτάκου

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο κάποια/ος να κριτικάρει τις θέσεις της αριστεράς στην περιοχή, ψάξαμε αρκετά στο διαδίκτυο για να βρούμε κάποιες από τις πολιτικές θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Δικτύου Πολιτών Ευρώτα ώστε να τις παραθέσουμε ανοιχτά και εδώ. Στην περίπτωση των πρώτων δεν βρήκαμε τίποτα σχετικό με τις θέσεις τους στα τοπικά θέματα. Προφανώς καλύπτονται από το γενικό πλαίσιο του ΚΚΕ για τις εκλογές, με τις γνωστές αντιδιαλεκτικές λαϊκιστικές ψευτοαναλύσεις για τον καπιταλισμό, τον λαό κλπ. Θα σταθούμε όμως περισσότερο στην περίπτωση των δεύτερων. Βρήκαμε μέσω facebook την ιδρυτική τους διακήρυξη, η οποία βρίσκεται εδώ   και πραγματικά έχει αρκετό ψωμί. Πέρα από τις γνωστές μπουρδολογίες που λένε οι παρατάξεις προεκλογικά, η ιδρυτική διακήρυξη του δικτύου των ελλήνων του δήμου ευρώτα, βάζει και λίγη αντιρατσιστική σάλτσα. Μας πληροφορούν ότι είναι ενάντια στην ξενοφοβία και τις διακρίσεις για να συνεχίσουν όμως στην αμέσως επόμενη παράγραφο, ότι είναι και ενάντια στην παραβατικότητα. Κάνουν δηλαδή την γνωστή ρατσιστική σύνδεση ότι η εγκληματικότητα προέρχεται από τους διαφορετικούς, τους άλλους. Με άλλα λόγια είναι πολίτες με ευαισθησίες, αλλά θέλουν και τις γειτονιές τους «καθαρές» από την παραβατικότητα των μεταναστών κοκ. Αυτό το υποκριτικό ξέπλυμα των ρατσιστικών πολιτικών βέβαια δεν είναι μόνο προνόμιο των συριζαίων της περιοχής μας, αλλά πάει πακέτο με τις υποψηφιότητες και συμμαχίες του κόμματος αυτού πανελλαδικά. Το ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι προσέγγισε γνωστούς αντισημίτες και φασίστες όπως πχ  στην περίπτωση του Θεόδωρου Καρυπίδη στην Θεσσαλονίκη. Είναι επίσης γνωστό ότι στελέχη του έχουν κάνει δημόσιες ομοφοβικές, αντισημιτικές και άλλες ρατσιστικές δηλώσεις. Υπάρχει μπόλικο υλικό στο διαδίκτυο για αυτή την σαπίλα του ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι βέβαια να σταματούσαν εκεί. Ακόμα και σε αντι-Ρομά συγκεντρώσεις έχουν πρωταγωνιστήσει στελέχη του κατά καιρούς (βλέπε σχετικό άρθρο για την περίπτωση στον Ασπρόπυργο το 2011).

Πίσω τώρα πάλι στα δικά μας. Το δίκτυο πολιτών σύμφωνα με τελευταίες φήμες δεν κατάφερε να συγκροτήσει δικό του ψηφοδέλτιο και μάλλον θα στηρίξει τον συνδυασμό του τωρινού δημάρχου  Γρυπιώτη. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει όλες και όλοι που προερχόμαστε από την περιοχή της Σκάλας Λακωνίας ξέρουμε καλά τι σημαίνει. Ο Γρυπιώτης παραδοσιακά προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και στηρίχθηκε στο παρελθόν και από κύκλους της ακροδεξιάς. Ίσως κάποιες/οι από εσάς να θυμάστε και ένα προήγουμενο κείμενο στην σελίδα μας, σχετικά με την κουλτούρα του βιασμού και μια τοποθέτηση του που έπαιρνε ανοιχτά θέση υποστήριξης του βιαστή (δείτε σχετικά εδώ)

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω και για 1000δες άλλους λόγους καλούμε όλες και όλους, τις συντρόφισσες και συντρόφους να απέχουν από τις εκλογές και να δουλέψουν ανοιχτά με την μορφή σαμποτάζ, για να ξεμπροστιάσουμε στην πράξη τις θέσεις τους. Ας μας είναι ξεκάθαρο ότι Μαυρίζουμε όλους τους συνδυασμούς – από τον συνδυασμό του ΚΚΕ, άλλους ανεξάρτητους μέχρι τους δύο ακροδεξιούς Γρυπιώτη  και του Πήλιουρα.. Ένα κοινό (εκτός άλλων) που έχουν όλοι αυτοί οι συνδυασμοί μεταξύ τους είναι ότι όλοι τους ανεξαιρέτως εμπεριέχουν υποψηφιότητες φασιστών και ρατσιστών της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν λίγο πολύ και για την στάση που θα κρατήσουμε στην Ευρωεκλογές. Καλούμε σε μαύρισμα ΟΛΩΝ των πολιτικών σχηματισμών ανεξαιρέτως (από την άκρα αριστερά μέχρι …). Η συνέπεια των antifa πυρήνων μας, όπου αυτοί υπάρχουν, θα φανεί και μέσα από την στάση μας απέναντι στην αριστερή τάση της ελληνικής εθνικής συγκρότησης.

Καλούμε επίσης όσους και όσες Ρομά έτυχε να διαβάσουν αυτό το κείμενο να σκεφτούν καλά πριν πάνε να ψηφίσουν αυτά τα ρατσιστικά βοθρολύματα. Το ίδιο και για όσες/όσους από την δεύτερη γενιά μεταναστών έχουν δικαίωμα ψήφου. Ας σκεφτούν καλά τι τους πρόσφεραν όλοι αυτοί οι πολιτικοί χώροι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και όλους αυτούς τους εργάτες γης στην περιοχή μας που οι ντόπιοι γαιοκτήμονες αντιμετωπίζουν ως σκουπίδια όλο τον χρόνο και τους γλύφουν μια φορά τα τέσσερα χρόνια, την παραμονή των εκλογών. Τους καλούμε να σκεφτούν τι έχουν να κερδίσουν από το κομμάτι ψωμί που τους υπόσχονται κάποιοι κατά καιρούς.

Καλούμε όλους και όλες να σκεφτούν…. Η στήριξη του υπάρχοντος, η σιωπή και η λήθη που χαρακτηρίζει την αριστερά δεν αποτελεί ένα πολιτικό παράπτωμα, αλλά την ίδια της την υπόσταση μέσα στον εθνικό φαντασιακό σχηματισμό. Αποτελεί την τρανή απόδειξη της εθνικοποίησης της πολύ πριν και από την ήττα της στον εμφύλιο.  Ο αδιάλλακτος αγώνας και εχθρότητα σε αυτόν τον σχηματισμό, η συνέπεια μας, η ψύχραιμη ανάλυση του υπάρχοντος με όσα εργαλεία διαθέτουμε, μπορεί να ανοίξει δρόμους για την συγκρότηση μιας μάχιμης μειοψηφίας ενάντια του (υπάρχοντος) στις σημερινές συνθήκες.

Ο αγώνας ενάντια στην ελληνική ιδεολογία σε κάθε της μορφή, η δική μας αντιφασιστική και κομμουνιστική πρόταση πρέπει να διατυπωθεί, για να γίνει ο επικίνδυνος ιός που θα βλάψει θανατηφόρα επιτέλους αυτό το εθνικό σώμα. Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον αντισημιτισμό, την πατριαρχία να συνδεθεί με τον ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στην εθνική/καπιταλιστική θέσμιση και των πολύπλοκων σχέσεων που εμπεριέχονται σε αυτήν. Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτό εδώ το κείμενο με μια φράση από ένα κείμενο για τις εκλογές του Ansel Jappe με τίτλο “Όχι στο όνομα μου”  που νομίζουμε ότι ταιριάζει στην περίπτωση της συγκυρίας που διανύουμε:

Ειναι βεβαιο οτι ψηφιζοντας δεν θα αποφυγουμε τα χειροτερα. Το αντιθετο.

“ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΕΣ” αντηχουσαν οι δρομοι του Παρισιου τον Μαη του 68.

Και στις καλπες ειναι παντα οι στρατηγοι  αυτοι που κερδιζουν.

Ansel Jappe Οχι στο όνομα μου

– Άτομα της συνέλευσης της αυτόνομης πρωτοβουλίας ενάντια στην λήθη 24 Απρίλη 2014

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s