Βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης

του parodie der utopie

Τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, άγνωστοι, αφού παραβίασαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα του τοίχου του νεκροταφείου, εισήλθαν στον χώρο και προκάλεσαν φθορές σε γλάστρες, ανθοστήλες και άλλα μαρμάρινα καλλωπιστικά στοιχεία.

«Είναι θλιβερό ένα νεκροταφείο να βεβηλώνεται από αγνώστους. Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός. Τα στοιχεία που βεβηλώνουν ένα νεκροταφείο δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ.

«…αποτρόπαιες ενέργειες που προσβάλλουν τη μνήμη των μελών της Κοινότητας και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

(τα άνω αποσπάσματα, προέρχονται από το αντίστοιχο άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)

???????????????????????????????????????????????????????????????????????

Η διασπορά της αντισημιτικής ιδεολογίας και των θεωριών συνωμοσίας στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών σχηματισμών της χώρας, προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια και κάλυψη σε πράξεις ρατσιστικής βίας και μίσους. Το κράτος αλλά και η κοινωνία, διαχειριστές και φορείς αυτών των φαινομένων, δεν πρόκειται να επιδείξουν περισσότερη φροντίδα από αυτήν που απαιτείται όχι για την αντιμετώπιση αλλά για τη συνέχισή τους. Η ίδια η διατήρηση της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο νομιμότητας του αστικού συστήματος, βρίσκεται σε πλήρη αναλογία με την ανοχή του Ελευθέριου Βενιζέλου σε ομάδες όπως η ΕΕΕ, την οποία γνωρίζουμε από τη δράση της στο Πογκρόμ του Κάμπελ. Τα διάφορα ακροδεξιά και ναζιστικά μορφώματα, με ή χωρίς θεσμική εκπροσώπηση, επιτελούν συγκεκριμένους ρόλους στην παρούσα συγκυρία και ενισχύονται τόσο οργανωτικά όσο και ηθικά, από τις τάσεις και τα ήθη μιας κοινωνίας που έχει ενσωματώσει από συστάσεώς της τα βασικότερα επίδικα που αυτά προτάσσουν σήμερα. Πρόκειται για χώρους, που ο ίδιος ο κοινωνικός σχηματισμός γέννησε, ώστε να περιφρουρήσουν και να επιβάλλουν την απαιτούμενη για την επιβίωσή του ομοιομορφία. Μια ομοιομορφία, που γίνεται επιτακτικότερη με κάθε αναδιάταξη των σχέσεων εξουσίας και των προνομίων, χάρη στα οποία αναπαράγεται.

Η κρίση, φέρνει τέτοια φαινόμενα στην επιφάνεια, χωρίς να τα παράγει η ίδια. Το ιδεολογικό επιστέγασμα υπάρχει. Η κυρίαρχη ιστορική αφήγηση εξάλλου, αποτελεί τη μυθολογία πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι κατασκευές που σήμερα αποκαλούμε δημοκρατικά έθνη. Οι διάφορες υλικές πιέσεις, απλώς απελευθερώνουν τις ήδη διαμορφωμένες συμπεριφορές και στάσεις, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε νάρκη, αφήνοντας κατά μέρους τις διάφορες επιφάσεις δημοκρατίας και πολυσυλλεκτικότητας.

Η νίκη του Μπουτάρη και οι όμορφες εξαγγελίες, δεν καθιστούν τη Θεσσαλονίκη νησίδα σεβασμού στη μέση του ελληνικού βούρκου – την ίδια περίοδο μάλιστα, που ο ρατσισμός και ιδίως ο αντισημιτισμός, εγκαινιάζουν και επίσημα έναν νέο κύκλο μίσους και αίματος στην Ευρώπη και προφανώς, στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής. Η βεβήλωση του νεκροταφείου σήμερα, οι σπασμένες ταφόπετρες στα πεζοδρόμια της πόλης και τα εγκλήματα του παρελθόντος, ενώνονται στο ναζιστικό άλμα που επιχειρείται και συγκροτούν ευθεία απειλή φασιστών και χριστιανών, ενάντια στους εναπομείναντες Εβραίους, κάνοντάς τους σαφές, πως θα κυνηγηθούν με μένος, ακόμη και στο θάνατο.

Adonai mah-rabu tzarai rabbim kamim alai *

* Κύριε, τι επληθύνθησαν οι θλίβοντές με; Πολλοί επανίστανται επ’ εμέ.

Σημείωση: οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν, προέρχονται από το αρχείο του ιστοχώρου Abravanel και δείχνουν τα σημάδια παλιότερων επιθέσεων στο νεκροταφείο.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s