για το αρχείο κριτικής θεωρίας και αντιφασιστικού υλικού στην ελληνική γλώσσα στο Βερολίνο.

του Benjamin Conti

Ως γνωστό στο Βερολίνο έχει μεταναστεύσει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού από την Αθήνα και άλλες πόλεις του ελληνικού βούρκου. Άλλοι γιατί δεν άντεχαν την ελληνική πραγματικότητα, από επιλογή δηλαδή και άλλοι από ανάγκη. Το Βερολίνο δίχως αμφιβολία δεν είναι κανενός είδους παράδεισος. Η ζωή εδώ γίνεται όλο και περισσότερο ασφυκτική. Η επισφάλεια, ο εκβιασμός της αφηρημένης εργασίας για χιλιάδες μετανάστες, η ακριβή ζωή, η καταστολή και ρατσισμός που βιώνουν οι πρόσφυγες, η γενικευμένη επιτήρηση δεν είναι παρά μονάχα μερικές λέξεις που από μόνες τους δεν μπορούν να αφηγηθούν παρά μόνο στο ελάχιστο την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά εδώ. Όσες πίστεψαν ότι εδώ θα βρουν μια ανοιχτή κοινωνία σύντομα διαψεύστηκαν, πολλές φορές με τον χειρότερο τρόπο. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ακόμα δεν δείχνουν να έχουν πάρει πρέφα περί τίνος πρόκειται μιας και εδώ δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναπαράγουν μια άθλια μικρογραφία της ελληνικής σκατοκοινωνίας. Το Βερολίνο παραμένει με άλλα λόγια πρωτεύουσα μιας από τις πιο ρατσιστικές χώρες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος ντυμένη εναλλακτικά. Μέσα μια τέτοια ζοφερή πραγματικότητα αποφασίσαμε 2 άτομα να ξεκινήσουμε ένα αρχείο με αντιφασιστικό υλικό και θεωρητικά βιβλία σε μια γωνιά αυτής της πόλης, ως ελάχιστη συμβολή στην προσπάθεια να διαδώσουμε τον μαχητικό αντιφασισμό και την κριτική θεωρία. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του αρχείου εντύπων και βιβλίων στην ελληνική γλώσσα. Εκτός από βιβλία που θα μπορείτε να διαβάζετε στον χώρο του αρχείου τις ώρες λειτουργίας του, σύντομα θα λειτουργήσει και βιβλιοπωλείο (με περιοδικά και βιβλία). Το Αρχείο μας βρίσκεται στον χώρο του http://hausprojekt-m29.org/ (Malmoer strasse 29) και αρχικά θα λειτουργεί κάθε Τρίτη 19:00 με 00:00. Παρακάτω πάρτε μια ιδέα από περιοδικά, βιβλία και μπροσούρες που μπορείτε να βρείτε αυτήν την στιγμή στο αρχείο.

Πρώτο τεύχος του 0151  (1.50 ευρώ)

0151_01

περιοδική αντιφασιστική έκδοση με άρθρα για την εκστρατεία κράτους και μμε ενάντια στους ρομά, τη λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών, εμπειρίες από την Αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη που δραστηριοποιείται στη Σκάλα Λακωνίας, την αντικουλτούρα του swing που εναντιώθηκε στο ναζισμό, τον εκφυλισμό του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης σε πατριωτική κομματική βιτρίνα, συνέντευξη με “δεύτερης γενιάς” μετανάστες που κάνουν hip hop στην Αθήνα κ.α.

Δεύτερο τεύχος του 0151 (1.50 euro)

0151_no2_exof

Τρίτο τεύχος του αντίφα Νέγκατιβ “αντιτσιγγανισμός ιστορίες από την χώρα των Μπαλαμέ” (μόνο για ανάγνωση)

antitsigganismos

 

Σύντομα θα ανανεώσω την λίστα των εντύπων που θα μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας. Καθώς θα δημιουργήσω και μια στατική σελίδα σε αυτό εδώ το ιστολόγιο όπου θα μπορείτε να δείτε τι νέο υπάρχει

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s