Τεράστιες διαστάσεις πήρε η ανεύρεση δύο προφυλακτικών

Λευκωσία: Δύο προφυλακτικά που βρέθηκαν στην τσάντα Βιετναμέζας προκάλεσαν τεράστια προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για τη Δημοκρατία, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να δώσει ένα τέλος στην όλη υπόθεση.

Το όλο θέμα άρχισε από τις 23 Μαρτίου 2014, ημέρα Κυριακή, κατά την οποία η αλλοδαπή οικιακή βοηθός δεν εργαζόταν και περπατούσε στον δρόμο. Αστυνομικοί υποψιάστηκαν ότι προέβαινε σε άγραν πελατών, γι’ αυτό και την ερεύνησαν, οπότε εντόπισαν τα δύο προφυλακτικά. Η ίδια δήλωσε πως είναι του εραστή της, όμως οι αστυνομικοί τη συνελάβαν και τη μετέφεραν σε Αστυνομικό Σταθμό όπου της εξέδωσαν εξωδικαστικό πρόστιμο ύψους €85 με το αιτιολογικό ότι προσπαθούσε να βρει πελάτες για σεξουαλική συνεύρεση, κάτι το οποίο η ίδια δεν αποδέχθηκε.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε ένεκα του γεγονότος ότι ενεργούσε από μόνη της και δεν ήταν δυνατό να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον της για το αδίκημα της πορνείας.

Ακολούθως, πήρε ταξί για να μεταβεί στο σπίτι του εργοδότη της, οπόταν την κάλεσε μέσω τηλεφώνου -σύμφωνα με ισχυρισμό της ίδιας- ο αστυνομικός που τη συνέλαβε και της ζήτησε να συναντηθούν για να έχουν σεξουαλική συνεύρεση, αλλά η ίδια αρνήθηκε.

Στις 7 Ιουνίου 2014 η Αστυνομία την πληροφόρησε ότι είναι παράνομη και θα απελαθεί. Τη συνέλαβε δε και τη μετέφερε στα κρατητήρια Μεννόγειας.

Η αιτήτρια καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προσβάλλοντας τα διατάγματα κράτησης και απέλασής της. Αργότερα καταχώρησε και προσφυγή εναντίον της αναστολής της άδειας παραμονής και εργασίας της.

Η Διοίκηση θεώρησε ότι το αδίκημα της άγρας πελατών, αποτελούσε παράβαση των όρων της άδειας παραμονής και εργασίας της, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί απαγορευμένη μετανάστης.

Απορρίπτοντας την προσφυγή η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κατερίνα Σταματίου, αφού επεσήμανε ότι η αιτήτρια προσβάλλει τη νομιμότητα των διαταγμάτων κράτησης και απέλασής της, αντί να προσβάλει την απόφαση για ακύρωση της άδειας παραμονής και εργασίας της.

Αποτέλεσμα είναι η προσβολή των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης να παραμένει χωρίς υπόβαθρο.

Ακόμα, η δικαστής Σταματίου διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να εγκριθεί το αίτημα για έκδοση προσωρινών διαταγμάτων, ενόσω τα διατάγματα κράτησης και απέλασης εναντίον της αιτήτριας δεν κρίνονται εκδήλως παράνομα αφ’ εαυτών και δεν έχει ακόμη κριθεί η νομιμότητα της ανάκλησης της άδειας παραμονής της και η κήρυξη της ως απαγορευμένης μετανάστριας.

Στο μεταξύ, αναμένεται η εκδίκαση και της δεύτερης προσφυγής της αιτήτριας. Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα εμφανίστηκε ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας Κυριάκος Σταυρινός.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός πηγή: ο φιλελεύθερος
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s