Στη δημοσιότητα φωτογραφία του δράστη της επίθεσης σε βάρος τρανς γυναίκας

από την Εφημερίδα των Συντακτών

Προκειμένου να αναγνωριστεί από τυχόν άλλα θύματά του, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την έγκριση της Εισαγγελίας Εφετών διέταξε τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και στοιχείων του δράστη της άγριας επίθεσης στη Θεσσαλονίκη, που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 16 Ιουλίου.

katigoroumenos-viastis-trans-348x230

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, που παρείχε από την πρώτη στιγμή ψυχολογική και νομική υποστήριξη στο θύμα, ο κατηγορούμενος που κατηγορείται για ληστεία κατά συρροή και βιασμό και έχει κριθεί προφυλακιστέος (πρόκειται για τον Σωτήριο Ευστρατίου, γεννημένο το 1979 στην Καβάλα), αναγνωρίστηκε και από δεύτερο θύμα του, μια αλλοδαπή που έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, την οποία είχε βιάσει και ληστέψει ο δράστης λίγες μέρες νωρίτερα στην ίδια περιοχή.

«Με αυτά τα δεδομένα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την έγκριση της Εισαγγελίας Εφετών, σε αντίθεση με την αρχική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν δημοσιοποίησε καν τη σύλληψη του δράστη στην ιστοσελίδα της, διέταξε την δημοσιοποίηση φωτογραφιών του δράστη της επίθεσης, προκειμένου να γίνει εφικτή η αναγνώρισή του και από τυχόν άλλα θύματά του», αναφέρει το ΣΥΔ.

Συνεχίζει: «Αν έχουν υπάρξει και άλλες παθούσες που έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις και τον αναγνωρίσουν απ’ τις φωτογραφίες, μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας στο τηλέφωνο 2310-502741 ή με τα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης εστιάζει στο γεγονός ότι «τα θύματα των πράξεών του είναι άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (καθώς πρόκειται για διεμφυλικό άτομο και αλλοδαπή αιτούσα πολιτικό άσυλο), τα οποία συνήθως, εξαιτίας του φόβου τους να απευθυνθούν στις αστυνομικές αρχές και του ότι συχνά ζουν στο κοινωνικό περιθώριο χωρίς υποστηρικτικό περίγυρο, διστάζουν ακόμα περισσότερο από τα λοιπά θύματα βιασμού και ληστείας να καταγγείλουν τη βία σε βάρος τους, το γεγονός ότι έχει επιτεθεί και στο παρελθόν χωρίς να καταγγελθεί την πρώτη φορά, η ευχέρεια με την οποία δρούσε, καταδεικνύουν πως είναι πολύ πιθανόν ο συγκεκριμένος δράστης να έχει διαπράξει και άλλα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας σε βάρος περισσότερων των δύο παθόντων που έχουν μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί.»

Στη βάση αυτή, η Εισαγγελέας έκρινε «αναγκαία τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, του ονόματος και των στοιχείων της ταυτότητας του κατηγορουμένου, ώστε να γίνει ευχερέστερη η πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των αξιόποινων πράξεών του, καθόσον έτσι θα καταστεί δυνατό για όσες παθούσες έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις του κατηγορουμένου να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές προς διερεύνηση των πράξεών του».

Η βία κατά των γυναικών και των τρανς γυναικών αφορά σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο τα θύματά της. Ανεξάρτητα από τη κοινωνική θέση ή την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η γυναίκα που την υφίσταται. Γιατί ο σεξισμός και η τρανσφοβία, είναι η πιο ύπουλη μορφή ρατσισμού. Ήδη, εκατοντάδες τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις μίσους και η βία εναντίον τους ενέχει πάντα ρατσισμό. Η ενθάρρυνση της κυρίας Εισαγγελέως στα τυχόν και άλλα θύματα να νιώσουν ασφαλή, για να βγουν μπροστά και να την καταγγείλουν στις αρχές αποδεικνύει πως ο «νόμος του ισχυρού» ΔΕΝ είναι πάντοτε νόμος σε αυτή την κοινωνία.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αναφέρει: «Λυπούμαστε για την οικογένεια του δράστη, αλλά η προστασία των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας από τη βία του είναι σημαντικότερη από την έκθεση της εικόνας του στο κοινό. Αν υπάρχουν περιπτώσεις, όπου είναι πραγματικά σκόπιμη, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, η δημοσιοποίηση φωτογραφιών κατηγορουμένων, σίγουρα σε αυτές εμπίπτουν τα κατά συρροή βίαια εγκλήματα εναντίον ανυπεράσπιστων τρανς και προσφύγων, και όχι η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Αναμένουμε από το αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη να ακούσει το ‘καμπανάκι’ της Εισαγγελίας και να ενσκήψει στη συγκεκριμένη υπόθεση και σε άλλες παρόμοιες με βίαιους δράστες, αντί να αναλώνει τις δυνάμεις του σε κυνήγι μαγισσών εναντίον τρανς γυναικών όπως συνέβη με το πογκρόμ που υπέστησαν τρανς γυναίκες στη Θεσσαλονίκη το 2013, ή σε προπηλακισμούς και παράνομη και βάναυση προσβολή της προσωπικής ελευθερίας δικηγόρου, όπως συνέβη με τον Ιούνιο του 2013 που τέθηκε σε θέση κράτησης παρανόμως η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, όταν προσήλθε στο αν λόγω αστυνομικό τμήμα να υπερασπιστεί τρανς πελάτη της στα κρατητήρια του εν λόγω τμήματος.

Θεωρούμε επίσης ανησυχητικό και απαράδεκτο το γεγονός, ότι στην ανακοίνωση της αστυνομίας, όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία του δράστη, η τρανς γυναίκα αναφέρεται ως ‘ημεδαπός άντρας’, ενώ στην παραγγελία της Εισαγγελίας αναφέρεται ως διεμφυλικό άτομο. Η μη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου μιας τρανς γυναίκας, αποτελεί προσβολή και θεσμοποιημένη τρανσφοβία, που δίνει το υπόβαθρο ανάπτυξης της ρατσιστικής βίας λόγω ταυτότητας φύλου στην κοινωνία μας».

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

 

Σχετικό θέμα: Βίαιη επίθεση σε τρανς

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s