ένα σύντομο σχόλιο με αφορμή τις ομοφοβικές δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΕ

του Benjamin Conti

Όλες/όλοι που έχουμε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με αριστερούς σίγουρα θυμόμαστε ιστορίες για διαγραφές μελών από το κομμουνιστικό κόμμα με την κατηγορία της «άστατης ερωτικής ζωής». Νομίζω ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν και από το καταστατικό του κόμματος, αν και δεν μπορώ να τοποθετηθώ με σιγουριά για το τι γινόταν μετά την μεταπολίτευση στο εσωτερικό της κομματικής ζωής για τα μέλη του ΚΚΕ, γιατί απλούστατα δεν είχα γεννηθεί ακόμα. Αυτό βέβαια όμως που μπορούμε να πούμε εδώ είναι ότι το ομοφοβικό κλίμα δεν είναι ένα προνόμιο που διατηρεί το ΚΚΕ, αλλά όλη η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, με τις απαραίτητες ελάχιστες εξαιρέσεις. Θυμάμαι περιπτώσεις μελών αριστερών οργανώσεων που είτε τις εγκατέλειψαν γιατί δεν άντεξαν την έμφυλη και ομοφοβική ατμόσφαιρα, είτε έπρεπε να κρύβουν τις προσωπικές τους επιλογές από τον αριστερό όχλο, φοβούμενοι την στοχοποίηση από τους ίδιους τους συντρόφους. Αυτό το γράφω προς αποφυγή παρανοήσεων, γιατί διαβάσαμε πολλά και από πολλούς τα τελευταία 24ωρα που παριστάνουν τους αντι-ομοφοβικούς, τρέχοντας και καλά να καταδικάσουν τις δηλώσεις του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 πριν λίγες μέρες. Οι δηλώσεις Κουτσούμπα για το σύμφωνο συμβίωσης και για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια πρέπει λοιπόν να ερμηνευτεί με σωστό τρόπο. Ο κύριος αυτός έκανε τα αυτονόητα. Δεν αποφάσισε να συγκρουστεί με την εκλογική βάση του κόμματος και τον ευρύτερο όχλο που στηρίζει την αριστερά και σήμερα και παραδοσιακά. Δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για το ΚΚΕ να ακολουθήσει τα χνάρια άλλων αδελφών κομμάτων όπως αυτό του Γερμανικού ΚΚ που έχει ειδική κομματική οργάνωση για τα δικαιώματα των lgtq [1] και μάλλον αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει στο άμεσο μέλλον. Λέει λοιπόν στους δημοσιογράφους με αφορμή την «αντιρατσιστική» παρωδία που πάνε να περάσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο τα δύο κυβερνώντα κόμματα στην βουλή.

«Εμείς συμφωνούμε να μην υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί, αυτό θεωρούμε ότι είναι προσωπική υπόθεση. Δεν είναι δημόσια και ούτε πρέπει να γίνει και με τέτοια νομοθετική ρύθμιση όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης. Είναι άλλο ζήτημα η οικογένεια, τα ετερόφυλα ζευγάρια που μπορεί να κάνουν οικογένεια, γιατί μετά ανοίγει ένας δρόμος που αφορά το παιδί, το πώς μεγαλώνει, τα πρότυπα που έχει. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Όμως θα πρέπει να διώκονται όσοι συμπεριφέρονται ρατσιστικά όχι μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά σε οποιονδήποτε ανήμπορο ή που έχει μια ιδιαιτερότητα».

 

Θα συμφωνήσετε σ’ αυτό που ακούγεται για τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί;

-«Δε συμφωνούμε μ’ αυτήν τη θέση.»

Εδώ δεν χωράνε περιθώρια για παρερμηνείες. Ο ΓΓ του ΚΚΕ λέει αυτό που λένε τα μέλη του κόμματος καθημερινά. Ότι δεν συμφωνεί με τα πρότυπα του αρρενωπού εργάτη εντάσσεται στην κατηγορία του «ανήμπορου» και του «ιδιαίτερου». Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν δικαίωμα στην υιοθεσία, κάτι τέτοιο είναι προνόμιο  μόνο των straight, ούτε αν ζουν μαζί να το φωνάζουν στην γειτονιά και να προκαλούν την λαϊκή οικογένεια. Εδώ ο καθένας/καθεμιά μπορεί να βγάλει τα δικά του/της συμπεράσματα για το περιεχόμενο του μελλοντικού «σοσιαλισμού» όπως τον αφηγείται το κόμμα αυτό. Η αριστερά με μπροστάρη το ΚΚΕ αλλά και τους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο θα περνάει ο καιρός τόσο θα μετατοπίζονται κοντά στις θέσεις της παραδοσιακής δεξιάς του εθνικού κορμού, φοβούμενη την συρρίκνωση τους. Το θέμα όμως είναι τι μπορεί να οικοδομηθεί σε ευθεία σύγκρουση με το υπάρχον και τις πολιτικές του συνιστώσες σήμερα, κάτι που ούτε εμείς δίνουμε απαντήσεις με σαφήνεια.

[1] DKP queer http://dkp-queer.de/

[2] ολόκληρη η συνέντευξη του Κουτσούμπα εδώ https://www.youtube.com/watch?v=ao46qA5zjNQ

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s