Δύο παραστάσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα

 

Δύο έργα του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, τα οποία θεματογραφικά συνδέονται άμεσα με το Ολοκαύτωμα, θα ανεβούν ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τη θεατρική χρονιά 2014- 2015.

Πρόκειται για την επανάληψη της περσινής παράστασης «Μένγκελε», αλλά και για το πρώτο ανέβασμα ενός καινούριου, ανέκδοτου έργου του, «Ζyklon ή Το πεπρωμένο».

Στις 3 Νοεμβρίου ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, στη Θεατρική Σκηνή Faust, το υπαρξιακό θρίλερ «Μένγκελε» σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η παράσταση θα παίζεται στο Faust μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2015, ενώ στο διάστημα 19 Νοεμβρίου- 7 Δεκεμβρίου θα παιχτεί στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης και το διήμερο 12- 13 Δεκεμβρίου θα παιχτεί στο Δημοτικό Θέατρο Καβάλας.

Τον προσεχή Μάρτιο θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του το νέο έργο του Θανάση Τριαρίδη, με τίτλο «Ζyklon ή Το πεπρωμένο» στο καινούριο θέατρο Black Box της Θεσσαλονίκης (στον παλιό κινηματογράφο Μετροπόλιταν). Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο αέριο Zyklon B, με το οποίο θανατώνονταν οι κρατούμενοι του Άουσβιτς- και σύμφωνα με το συγγραφέα του «είναι ένα έργο για τη μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος, για την ανυπόφορη Ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων». Τη σκηνοθεσία θα κάνει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος (ψυχή των -ιστορικών για το θέατρο της Θεσσαλονίκης- Νέων Μορφών), ενώ παραγωγός θα είναι ο Θωμάς Χαρέλας (διευθυντής του Θεάτρου Αυλαία.

Το «Zyklon» προγραμματίζεται να παιχτεί και στην Αθήνα μετά το Πάσχα του 2015, ενώ η παράσταση της 15ης Μαρτίου θα είναι ανοιχτή και θα έχει το χαρακτήρα υπενθύμισης της αναχώρησης του πρώτου τρένου -με προγραμματισμένους στο χαμό Εβραίους της Θεσσαλονίκης- για το Άουσβιτς στις 15-3-1943. Όπως σημειώνει ο Θανάσης Τριαρίδης: «Στο διάστημα 15 Μαρτίου – 10 Αυγούστου 1943 στάλθηκαν στο Άουσβιτς περίπου 56.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Από αυτούς επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000. Οι υπόλοιποι θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων- η μεγάλη πλειοψηφία των δολοφονημένων (ιδίως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, οι εγκυμονούσες) εξοντώνονταν αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς, κατά την πρώτη «σελεξιόν» (επιλογή).

Κατά κάποιον τρόπο βλέπω τις παραστάσεις των δύο έργων μου στη Θεσσαλονίκη τη χρονιά 2014- 2015 ως έναν ελάχιστο αντιχαιρετισμό στην ιερή μνήμη των χαμένων Εβραίων συμπολιτών μου. Στην κοινή ζωή που στερήθηκα μέσα σε μια ακρωτηριασμένη πόλη, στις φιλίες και τους έρωτες που ακυρώθηκαν πριν γεννηθούν, στην ιερή συνύπαρξη που ματαιώθηκε. Αυτή η εξακολουθητικά παροντική ματαίωση είναι, εξάλλου, η διαρκής πληγή του Ολοκαυτώματος πάνω στο σώμα όλων των μεταγενεστέρων».

Πηγή: 10.10.2014, the matrix

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s