Εκδηλώσεις στα Ιωάννινα για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

imera-mnimis-shoah-jannina-2015

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 71 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων, διοργανώνει φωτογραφική έκθεση, με τίτλο: «Τα κοσμοπολίτικα Ιωάννινα (1890-1930) μέσα από τον φακό του Ρωμανιώτη Νησίμ Δ. Λεβή».
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εικόνες από στερεοσκοπικές (τρισδιάστατες) φωτογραφίες της ιδιωτικής συλλογής του κ. Ραφαήλ Μωυσή. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες είναι δημιουργήματα του Ρωμανιώτη Δρ. Νησίμ Λεβή, ερασιτέχνη φωτογράφου, και πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση στερεοσκοπικής μηχανής δύο φακών (Verascope Richard). Οι φωτογραφίες αποτυπώθηκαν, ως δύο παράλληλες εικόνες, σε γυάλινες πλάκες, δημιουργώντας την τρισδιάστατη εικόνα μέσα στην ειδική μηχανή προβολής στερεοσκόπιο (Le Taxiphote).


Οι εικόνες, ακόμα και αν δεν ιδωθούν στερεοσκοπικά (τρισδιάστατα), μας ταξιδεύουν στα Ιωάννινα της εποχής (1890-1930), δημιουργώντας μας μία σειρά από εντυπώσεις, σχετικά με την πόλη και τον πολυπολιτισμικό της βίο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού που αποτέλεσαν προορισμό του «κοσμοπολίτη» Νησίμ Λεβή.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 27 Ιανουαρίου 2015 στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
Βίντεο-μοντάζ : Δημήτρης Ντάρας

Διαβάστε επίσης: Φίλιππος Π. Γιωβάννης: «Γιάννινα και Περίχωρα» – «Jannina ses Environs» – φωτογραφίες του γιαννιωτοεβραίου ιατρού και ερασιτέχνη φωτογράφου Νισήμ Δαυίδ Λευή (Ιωάννινα 1875 – Άουσβιτς 1944), 7 Νοεμβρίου 2014

πηγή: ενάντια στον αντισημιτισμό

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s