Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς

πηγή: ενάντια στον αντισημιτισμό

anna_radini_kastoriaΣτις 24. Μαρτίου 1944 χάθηκε με μαρτυρικό τρόπο ολόκληρη η Εβραϊκή Κοινότητα της Καστοριάς, μαζί της χάθηκε μια μακραίωνη και σημαντική ιστορία και ένα ζωντανό κομμάτι της ζωής της πόλης.

Το Ινστιτούτο Έρευνας & Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΑΝΝΑ ΡΑΔΗΝΗ σας προσκαλεί σε μια διαδρομή στα χνάρια της παλιάς εβραϊκής κοινότητας, μια διαδρομή μνήμης στην παλιά Καστοριά και μια γνωριμία με τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της πόλης μέσα από τα μνημεία που ακόμα υπάρχουν και μέσα από το κενό που άφησαν εκείνα που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 22/03/2015 στις 17:30 μπροστά από την Εθνική Τράπεζα για να περπατήσουμε μαζί και να γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης της Καστοριάς καθώς και να τιμήσουμε την μνήμη των χαμένων συμπολιτών μας.

On March 24 1944 was lost in a martyr way the entire Jewish Community of Kastoria, and with it was lost a long and important history and a vibrant part of the city life.

The Institute for Research and Cultural Heritage Management ANNA RADINI invites you to a journey in the footsteps of the old Jewish community, a memory journey in the old Kastoria and an acquaintance with the important points of the city’s history through its monuments that still exist and through the gap left those that was lost through time.

We are waiting for you in Sunday 3/22/2015 at 17:30 in front of the National Bank to walk together and discover the history of the city of Kastoria and to honor the memory of our lost fellow citizens.

Πηγή: annaradini.org

Αναμνηστική φωτογραφία καστοριανής εβραϊκής οικογένειας. Πηγή: http://istorikakastorias.blogspot.de/2013/04/2.html

Ηταν μια συνοικία με ακμή το 1430 (3.000 ψυχές) -τότε που η Θεσσαλονίκη είχε σχεδόν ερημώσει- που ενσωμάτωσε τους Ισπανοεβραίους το 1492 και ανθούσε ώς το 1944 με 900 και πλέον μέλη (το 10% του πληθυσμού της πόλης) που κρατούσαν το εμπόριο (κυρίως καταστήματα υφασμάτων) στα χέρια τους.

Τίποτα δεν έχει διασωθεί από την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, ούτε καν στην τοπική ιστορία, όπως αναφέρει η κ. Μόλχο, μολονότι για τις καστοριανές παροικιακές κοινότητες θεωρείται το κόσμημα του σεφαραδίτικου εβραϊσμού γιατί δεν έχασε την επαφή με τη γενέτειρά της». Ούτε η συναγωγή ούτε το τριώροφο σχολείο, η βιβλιοθήκη και το γυναικείο λουτρό, ούτε το νεκροταφείο έχουν απομείνει, μόνο 14 από τα 140 περίπου σπίτια που υπήρχαν ώς τις 24 Μαρτίου του 1944 οπότε «το γκέτο της Καστοριάς ερήμωσε» και οι περιουσίες λεηλατήθηκαν από τους Γερμανούς…

Τριάντα πέντε από τους εκδιωχθέντες που επέζησαν του Ολοκαυτώματος επέστρεψαν στην πόλη τους αργότερα, αλλά και εκείνοι διασκορπίστηκαν σε μεγάλα αστικά κέντρα εντός κι εκτός Ελλάδος, διευκρινίζει ο επίκουρος καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Τσολάκης, που επιχειρεί να αναπαραστήσει τη συνοικία μέσα από την 20ετή του έρευνα.

Πηγή: Εικόνες από τους Εβραίους της Καστοριάς (Της Γιώτας Μυρτσιώτη)

Ο ραβίνος της Καστοριάς Μεναχέμ Γιτζάκ Ζαχαρί. Φωτογραφία του 1904 από τον Λεωνίδα Παπάζογλου. Πηγή: el.wikipedia.org

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s