Σαν σήμερα “6η Μάη”

Σαν σήμερα στις 6 Μάη του 1856 στο Freiberg γεννήθηκε ο πατέρας της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Στο video που ακολουθεί βλέπουμε τον Φρόιντ να συνομιλεί με φίλο του καθηγητή αρχαιολογίας, στον οποίον ο διάσημος ψυχίατρος υποβάλλει μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την εκτεταμμένη συλλογή αρχαιοτήτων που είχε στην κατοχή του. Λίγο αργότερα, βλέπουμε εικόνες του Φρόιντ με τον σκύλο του, και παρακάτω τον ίδιο να αναπαύεται διαβάζοντας ένα βιβλίο. Η φωνή που ακούγεται να κάνει την αφήγηση είναι εκείνη της κόρης του, Άννας. Μέχρι τον θάνατό της, που ήρθε το 1982, μόνο ένας στενός κύκλος φίλων είχε δει αυτό το αρχειακό υλικό.

Παρόλο που ο Φρόιντ έζησε την εποχή που είχαν ήδη ανακαλυφθεί οι τεχνολογίες μαγνητοσκόπησης και μαγνητοφώνησης, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα οπτικοακουστικά αρχεία που να τον αφορούν. Το παραπάνω video πρέπει να είναι το μόνο κινηματογραφικό υλικό που υπάρχει, ενώ το μόνο ηχητικό ντοκουμέντο της φωνής του είναι μια ηχογράφηση που έγινε το 1938, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του. Στα 81 του χρόνια, ο Φρόιντ έπασχε ήδη από προχωρημένο καρκίνο της γνάθου, παρ’ όλα ταύτα συμφώνησε να ηχογραφήσει το παρακάτω σύντομο μήνυμα για το BBC από την οικία του, στο Marnfield Gardens.

Παραθέτουμε το αρχείο, την απομαγνητοφώνηση καθώς και το ιδιόχειρο σημείωμα με το κείμενο.

Άρχισα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως νευρολόγος, προσπαθώντας να προσφέρω ανακούφιση στους νευρωτικούς ασθενείς μου. Εξαιτίας της επιμονής ενός μεγαλύτερου σε ηλικία φίλου μου αλλά και χάρη στη δική μου προσπάθεια, ανακάλυψα ορισμένα καινούργια δεδομένα σχετικά με το ρόλο του υποσυνείδητου στην ψυχική ζωή, των ενστικτωδών μας ορμών κ.ο.κ. Μέσα από αυτές τις ανακαλύψεις ξεπήδησε μια νέα επιστήμη, η ψυχανάλυση, τομέας της ψυχολογίας και, ταυτόχρονα, νέα μέθοδος για την θεραπεία των νευρώσεων. Χρειάστηκε να πληρώσω βαρύ τίμημα για αυτή την ευτυχή συγκυρία. Συνάντησα σφοδρή και ανυποχώρητη αντίσταση. Στο τέλος, κατάφερα να αποκτήσω συνεχιστές και να ιδρύσω μια Διεθνή Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. – Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Freud-BBC-Manuscript-1

 

Πηγή: Open Culture. Μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s