Μια 10χρονη ήρθε από τη Νεμπράσκα και τίμησε τη μνήμη των Εβραίων της Καβάλας

mnimeio_kavala_8aug2015_6

Η Σοφία Μαυροπούλου είναι μόλις 10 ετών. Ζει στην Αμερική, ο πατέρας της είναι Έλληνας από την Καβάλα και η μητέρα της από τη Βενεζουέλα, με Εβραϊκές ρίζες. Ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά όταν έμαθε ότι στο κέντρο της Καβάλας έχει τοποθετηθεί μνημείο για τους 1.484 Καβαλιώτες Εβραίους που συνελήφθησαν στις 4 Μαρτίου 1943, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου από τους ναζί και τους συμμάχους τους, θέλησε να πάει να αφήσει μερικά λουλούδια στη μνήμη τους, αλλά και να μάθει για την ιστορία τους.

Επικοινώνησαν με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Καβάλας, Μιχάλη Λυχούνα και εκείνος με χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους. Το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου συναντήθηκαν μπροστά στο μνημείο, η μικρή Σοφία είχε ετοιμάσει τις ερωτήσεις της και άκουγε γεμάτη ενδιαφέρον τον κ. Λυχούνα να της εξιστορεί με λεπτομέρειες στοιχεία σχετικά με την Εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας, την καθημερινότητα των μελών της, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αλλά και το πως εξοντώθηκαν από τους ναζί.

mnimeio_kavala_8aug2015_6“Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τη μικρή Σοφία από τη Νεμπράσκα, που ήρθε να αφήσει λίγα λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος της Καβάλας, υπηρετώντας τη μνήμη και της Εβραϊκής καταγωγής της. Είναι ενδεικτικό της σημασίας τελικά που είχε το μνημείο για την πόλη, τόσο για τη δικιά της αυτοσυνείδηση, όσο και για να δείξει στον κόσμο ότι η Καβάλα και τη μνήμη της τιμά και το φαινόμενο του Ολοκαυτώματος δεν θα αφήσει να ξεχαστεί και βεβαίως ποτέ να επαναληφθεί” δήλωσε στο protoplano.gr ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Μιχάλης Λυχούνας.

Η 10χρονη Σοφία κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο και μετά τη συνομιλία της με τον κ. Λυχούνα, όλοι μαζί τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Μόλις επιστρέψει στην Ομάχα, στη Νεμπράσκα, όπου ζει, με τις φωτογραφίες και το βίντεο που τράβηξε ο πατέρας της θα ετοιμάσει ένα αφιέρωμα και θα το παρουσιάσει στο σχολείο της.

“Ήρθαμε σήμερα με τη Σοφία να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, οι οποίοι εξοντώθηκαν επί πολέμου. Η Σοφία νιώθει μια βαθιά συγκίνηση για αυτό το θέμα και ό,τι γνώση έχει πάρει από εδώ θα τη μεταδώσει στο σχολείο της, ούτως ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν και οι Αμερικανοεβραίοι για τους Ελληνοεβραίους και τη σημαντικότητα που είχαν εκείνη την περίοδο, πριν εξοντωθούν” μας είπε ο πατέρας της Σοφίας, Δημήτρης Μαυρόπουλος, προσθέτοντας πως ήταν αρκετά αγχωμένη, λόγω του ότι δεν ήξερε τι θα συναντήσει. “Σίγουρα νιώθει βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια. Είχε πολλές απορίες, να μάθει για τις οικογένειες των Εβραίων που ζούσαν στην Καβάλα, για ποιο λόγο εγκαταστάθηκαν εδώ και πως αναπτύχθηκαν οικονομικά”.

Πάντως, η σημερινή μέρα θα της μείνει αξέχαστη.

Πηγή: Άρης Κουτσιούκης, 05.08.2015, protoplano.gr

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s