το σχόλιο του grassrootreuter#32 με αφορμή κάποια γεγονότα στην επικαιρότητα”

σχόλιο αναγνώστη

Φωτογραφίες τεράστιας κ ανεπανόρθωτης οικολογικής καταστροφής -από τη μια άκρη της γης στην άλλη- κ ασύλληπτης βίας εναντίον εκτοπισμένων ανθρώπων (αντικατοπτρισμός του δικού μας, όχι μακρινό, μέλλον) από την αυτουργία της απέραντης στρατιάς μπάτσων-φρουρών κεφαλαίου πρόθυμων να τσακίσουν στη καταστολή κ τον ίδιο τους το Θεό (+ άλλοι τόσοι που είναι βουτηγμένοι στα σκατένια προνόμια που τους παρέχει ο χυδαίος υλισμός κ, προκειμένου να μη τα χάσουν, θα ενισχύσουν τους προηγούμενους φυσικά ή ηθικά ως wannabe μπάτσοι). Παντού ξεφυτρώνουν καραντίνες για ξένα σώματα που ούτε παράγουν ούτε καταναλώνουν. Φράχτες κ νάρκες ανάμεσα σε ανθρώπους. Ανυπολόγιστοι τόνοι αίματος ξεχύνονται από τις κρεατοβιομηχανίες προς τα ποτάμια. Η πρόσβαση σε πηγές πόσιμου νερού είναι προνόμιο που ανήκει σε συνεχώς συρρικνούμενο αριθμό ανθρώπων.
Απόλυτη κυριαρχία της καταστροφής με ελάχιστα, συγκριτικά, ίχνη αντίστασης κ αμφίβολης δημιουργίας. Ανθρώπινη ρευστότητα που η απελπισία της επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Κατασκευάσαμε έναν πολιτισμό εξολοθρευτικό, αμιγώς ανθρωποκεντρικό, που καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά του.
Ζούμε σε ένα περιβάλλον πατριαρχικό, εθνικιστικό και κεφαλαιοκρατικό όπου η φύση κατασκευάζεται ως ουσιοκρατική κατηγορία και ως ετερότητα που θα πρέπει να υποταχθεί στον ανθρώπινο λόγο ως δείγμα ανωτερότητας, σε μια ανθρωπινότητα που είναι δομημένη στα μέτρα λευκού αρτιμελούς str8 cis άντρα, που μόνο αυτός είναι ολοκληρωμένο αστικό υποκείμενο που προορίζεται να καθυποτάξει τις γυναίκες, τους εργάτες/εργάτριες, τα μη-ανθρωπινα ζώα, τα μη-cis str8 και μη-λευκά σώματα, τις εκάστοτε μειονότητες, το μη άρτιο. Σε αυτό το πλαίσιο οι κλιματολογικές μεταβολές προβληματικοοποιούνται με ένα εσχατολογικό τρόπο, μέσα από ένα λόγο που κυριαρχεί η καλβινιστική ενοχή για την ύβρη των μοντέρνων κοινωνιών, που οδηγούν στη νέμεση μια απόλυτης καταστροφής, μαζί με ένα πένθος για την απώλεια της δυνατότητας για ένα κόσμο που θα ήταν εντελώς ορθολογικά ελέγξιμος, προστατατευμένες από ανεξέλεγκτες απειλές και από τον κίνδυνο της φθοράς και της εντροπίας. Αυτό μετατρέπει τις αντιθέσεις που προκαλούν οι μεταβολές στο περιβάλλον σε μια εστία συσπείρωσης των κοινωνιών για την κατασκευή των άλλων, και την προετοιμασία εξόντωσης τους, και μια πλήρη αδυναμία για αναστοχασμό και την αυτοαμφισβήτηση που απαιτεί η παραγωγή ενός οικολογικού βίου. Σφίγγεται το στομάχι μου.
Δεν ξέρω αν θα υπάρχει χάπι έντ στο τέλος αυτής της άγριας κατηφόρας ώστε η βάναυση εργασιακή αλλοτρίωση και ο ανελέητος κτητικός ατομικισμός να φαντάζουν φαιδρά παρατράγουδα μιας ζοφερής μα οριστικά ξεπερασμένης εποχής ή ολοκληρωτική απουσία του ρόλου μας (κινήματα, συλλογικότητες, αυτόνομες ομάδες, άτομα, συμπράξεις με μέτριο ή ανώτερο οργανωτικό επίπεδο), όσων επιθυμούμε κ ονειρευόμαστε ελευθεριακές κομμουνιστικές κοινωνίες, αλλά οι δολοφονίες στο Αιγαίο, η δηλητηριασμένη γη κ οι τοξικές θάλασσες είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση. Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορεί το μέλλον να είναι τελείως σαρωτικό εναντίον σε ότι αγαπάμε. Μέσα στα συντρίμια του παλιού κόσμου θα φροντίσουμε να ανθίσει η Δημιουργία. Έχουμε όνειρα κ οράματα. Τίποτα δεν έχουμε να χάσουμε. Δεν θα υποδεχθούμε αυτές τις αδιαμφισβήτητες εξελίξεις που προμηνύει το παρόν με το τηλεκοντρόλ στο χέρια. Αποκλείεται να μην υπάρξει μια επαναστατική ρήξη έστω με τις συνεχώς ανανεούμενες ανθρώπινες μηχανές, την εμπροσθοφυλακή, του κεφαλαίου (aka μπατσοι παντός είδους). Τίποτα δεν είναι αμελητέο στον σκληρό κι ωραίο αγώνα για την ολική απελευθέρωση ανθρώπων κ φύσης.

notes

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/perivallon/katastrofh-toy-perivallontos-17-fwtografies-poy-tha-se-provlhmatisoyn.3415038.html

One thought on “το σχόλιο του grassrootreuter#32 με αφορμή κάποια γεγονότα στην επικαιρότητα”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s