Για τα γραφεία της χρυσής αυγής στη Σκάλα Λακωνία

ανακοίνωση της ΑΠΕΛ

Τις τελευταίες μέρες έγινε κάτι που εκτιμούσαμε από καιρό. Τα ναζιστικά βοθρολύματα της χρυσής αυγής επιχειρούν να ανοίξουν γραφεία στην Σκάλα Λακωνίας. H πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή δεν ανακοινώνει αιφνιδιαστικά το άνοιγμα των γραφείων της. Αυτό για όποια/ον έχει στοιχειώδη αίσθηση της πραγματικότητας είναι σοβαρό.

Η εξήγηση είναι απλή. Όταν σε μια περιοχή με έντονο το ρατσιστικό ένστικτο αλλά και σε πιο ευρεία κλίμακα, όταν οι θιασώτες της αστικής δημοκρατίας έχουν ως διαχρονικό δομικό στοιχείο επιβίωσης την καταστολή όσων αντιστέκονται στον αυταρχισμό και την υιοθέτηση, κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, της ρατσιστικής ρητορικής και πολίτικων κοινωνικής περιθωριοποίησης τότε ο δρόμος για τον νεοναζισμό είναι ανοιχτός. Ακόμα και έτσι, όμως, το γεγονός των προετοιμασιών για το άνοιγμα της νεοναζιστικής φωλιάς, για εμάς είναι ύβρις.

Με την αποφυλάκιση της αφρόκρεμας του ελληνικού νεοναζισμού,οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι. Τα γραφεία αυτά δεν είναι παρά ένα παρακλάδι  από το ολέθριο δέντρο του φασισμού που με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την γενικευμένη αντιφασιστική αδράνεια που κυριαρχεί, κυρίως σε μαζικό επίπεδο, δείχνει να ανασυγκροτείται.

Δεν είχαμε αμφιβολίες για την πορεία του εγχώριου νεοναζισμού. Όταν κοινωνικά και δικαστικά νομιμοποιούνται, όλα τα αντισημιτικά παραληρήματα κατά των Εβραίων, οι θιασώτες της ιστορικής αναθεώρησης του Ολοκαυτώματος επιβραβεύονται ποικιλοτρόπως όπως και οι εκφραστές και διαμορφωτές της κυρίαρχης συνείδησης και εθνικής ιδεολογίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης και Στέλιος Καζαντζίδης, δηλωμένοι αντισημίτες, αποθεώνονται, οι σημερινοί μητροπολίτες νοσταλγούν και δοξάζουν τον όσιο Νίκων για τα αντισημιτικά του πογκρόμ στην Σπάρτη. Ο Παναγιωταρος αποκαλεί δημόσια μετανάστες και τους Ρομα «κατσαρίδες που λυμαίνονται τον τόπο», εισπράττοντας από κοινωνική αδιαφορία έως επιβράβευση. Για αυτούς τους λόγους η άνοδος της πιο εγκληματικής κοσμοθεωρίας είναι βέβαιη. Καλούμαστε να παλέψουμε όπως μπορούμε με τα αντιφασιστικά μας ένστικτα σε εγρήγορση, με αγώνα στο δρόμο και κινηματικές διαδικασίες, να εμποδίσουμε την αναζωπύρωση του ναζισμού. Είναι θεμελιώδης σημασίας για το μέλλον των μεταναστών και των ρομά της περιοχής πρωτίστως, και ύστερα σε όποια/ον αντιστέκεται στον πιο μαύρο εχθρό της ανθρώπινης υπόστασης.

500.000 Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν την δυνατότητα σε ένα οργανωμένο, από κάθε άποψη (κυρίως στρατιωτική), νεοναζιστικό κόμμα να μπει στη βουλή, αποποινικοποιώντας συνειδησιακά, πλήρως, τον νεοναζισμό και κακοποιώντας βάναυσα την μνήμη των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Ο φασισμός είναι μεν πολιτικό κίνημα που εξυπηρετεί, ανεπίσημα, το κεφάλαιο και κάθε ολιγαρχία (και αυτό μας το απέδειξε η ΧΑ περίτρανα με τις επιθέσεις της σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στις 12/9.2013, επίθεση υπέρ των εφοπλιστών http://www.topontiki.gr/article/137664/proklitikos-xana-o-lagos-oi-lakedes-toy-pame-kai-toy-kke-tha-exafanistoyn-apo-ti-zoni αλλά και με τις θέσεις εργασίας υπό άθλιες συνθήκες και με στέρηση στοιχειωδών ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων που «βρήκε» σε Έλληνες πολίτες). Επίσημα, όμως, εκφράζει την «αγανάκτηση» του μικροαστισμού, αλλά είναι παράλληλα και μια χαρακτηριστική ψυχική δομή του ίδιου.

Παρόλα αυτά οι φασίστες τι τελευταίες μέρες στην Σκάλα Λακωνίας πήραν το μήνυμα τους, ότι η παρουσία τους ακόμα και εδώ δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Με μεγάλη μας έκπληξη την επόμενη μέρα που οι φασίστες άνοιξαν γραφεία, δέχτηκαν επίθεση από άγνωστους σε μας αντιφασίστες με μπογιές που στόλισαν την είσοδο. Οι αντιφασίστες είχαν υπογραφή αναρχικό αλφάδι. Παρ όλες τις πιθανές διαφορές που μας χωρίζουν, χαιρετίζουμε θερμά την δράση τους. Ας γίνει μάθημα στα ναζιστικά βοθρολύματα ότι δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι πουθενά. Μπράβο λοιπόν σε αυτούς που έκαναν την συγκεκριμένη δράση και ελπίζουμε να είναι μια νέα αρχή σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στους φασίστες της περιοχής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μετανάστες, οι μειονότητες και ευρύτερα κομμάτια της εργατικής τάξης βρίσκονται στο στόχαστρο. Οφείλουμε να κάνουμε συνεχές αγώνα ενάντια στην λήθη που επιχειρεί να κυριαρχήσει υπό πολλές μορφές και σε πολλά επίπεδα. Η συγκρότηση και οργάνωση του μισανθρωπισμού δεν θα γίνει αποδεχτός και θα μας βρει απέναντί του. Είναι ίσως σήμερα πιο επιτακτικό από ποτέ να ξανακοιτάξουμε με προσοχή γεγονότα. Είναι κοινός εχθρός όλων: μεταναστών, Ρομα, lgbtq+, αντιφασισ(ρι)ων και των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης ευρέως και μάλιστα αποδεδειγμένα.

Από την πλευρά μας εμείς κάνουμε το βήμα και καλούμε, κάθε ομάδα, άτομο, συλλογικότητα και φορέα της περιοχής, παρ όλες τις μεγάλες διαφορές που μας χωρίζουν (και πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να μείνουν στην άκρη) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν σε ένα ευρύ μέτωπο αντιφασιστικής δράσης και να μπουν φραγμός στα σχέδια του νεοναζιστικού βόθρου της χα στην Σκάλα. Πρέπει έστω και τώρα να αναλάβουμε μαζικές πρωτοβουλίες και να ενημερώσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, να μην αφήσουμε σπιθαμή γης για τους εχθρούς της ανθρωπότητας.

αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη Σεπτέμβρης 2015

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s