Αυστρία: Φάλαγγα ιδιωτικών αυτοκινήτων ξεκίνησε από τη Βιένη για τη Βουδαπέστη για να μεταφέρει πρόσφυγες (video)

αναδημοσίευση από την εφημερίδα το ποντίκι

Φάλαγγα 140 ιδιωτικών αυτοκινήτων με γερμανούς και αυστριακούς ακτιβιστές στο τιμόνι αναχώρησαν νωρίτερα σήμερα από τη Βιένη με προορισμό της Βουδαπέστη για να μεταφέρουν στην Αυστρία πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ουγγαρία.

Το “refugeeconvoy” αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία που οργανώθηκε μέσω του Facebook. Μία από τις αυστριακές ακτιβίστριες που έλαβαν μέρος, η Αγγέλικα Νόιβιρτ, δήλωσε στο BBC ότι στόχος είναι η μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα υποδοχής στην Αυστρία. “Θεωρώ ότι είναι καθήκον μου. Είμαι μητέρα, είμαι γυναίκα από την Αυστρία και δεν μπορώ πλέον να κλείνω τα μάτια. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Κανείς δεν είναι παράνομος”.

Οι συγκεντρωμένοι που παρακολουθούσαν την αναχώρηση της φάλαγγας φώναζαν: “Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ”.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για διακίνηση ανθρώπων, έχει ανακοινώσει η ουγγρική αστυνομία, ωστόσο αυστριακοί αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί για να παράσχουν ασφάλεια και να κάνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ενας από τους διοργανωτές , ο Κούρτο Βεντ, δήλωσε ότι δεν φοβάται μήπως συλληφθεί στην Ουγγαρία. “Θα ήταν κανείς τρελός να συλλάβει ανθρώπους που υποστηρίζουν μία πολιτική τους απόφαση, για να διεκολύνουν ανθρώπους να μπουν στην Αυστρία. Ο κίνδυνος που αναλαμβάνουμε είναι μικρός σε σχέση με αυτά που περνούν οι πρόσφυγες”.

Οταν ερωτήθηκε για ποιον λόγο πραγματοποιούν αυτήν την επιχείρηση, αφού οι άνθρωποι μπορούν να επιβιβασθούν σε τρένα και πούλμαν με προορισμό τα αυστριακά σύνορα, απάντησε: “Δέκα παιδιά διακομίσθηκαν την νύκτα στο νοσκομείο. Οι άνθρωποι πεινούν, είναι ελαφρά ντυμένοι. Κάθε μέρα που περνάει με τους ανθρώπους σε μη ασφαλείς συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν, άρα πρέπει να το κάνουμε άμεσα”.

Τα αυτοκίνητα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, είδη υγιεινής, ζεστά ρούχα και λούτρινα ζώα για τα παιδιά.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα που λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση και μεγάλωσε κοντά στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα θυμήθηκε την εποχή της ουγγρικής εξέγερσης κατά της σοβιετικής κυριαρχίας το 1956, τότε που η Αυστρία υποδεχόταν τους ούγγρους πρόσφυγες: “Ολα τότε ήταν αυτονόητα. Σήμερα η κατάσταση είναι κακή”.

Advertisements

3 thoughts on “Αυστρία: Φάλαγγα ιδιωτικών αυτοκινήτων ξεκίνησε από τη Βιένη για τη Βουδαπέστη για να μεταφέρει πρόσφυγες (video)

  1. Pingback: Αυστρία: Φάλαγγα ιδιωτικών αυτοκινήτων ξεκίνησε από τη Βιένη για τη Βουδαπέστη για να μεταφέρει πρόσφυγες (video) | agelikifotinou

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s