Το σχόλιο του grassrootreuter #33 ”Όλη η Κρήτη ένας φαλλός”

leventia

Γράφει: αναγνώστης του grassrootreuter

Στην προεκλογική περίοδο είδαμε τις πιο απίστευτες πολιτικές διαφημίσεις. Σύσσωμοι οι παλιάτσοι της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας επιστράτευσαν μια άθλια σκηνοθετική σαβούρα βγαλμένη από τα βάθη των ’90. Οι οθόνες μας αναστέναξαν, από το βασίλειο του πηχτού κιτς. Τα διαφημιστικά σποτ δεν έπεισαν καμία και κανέναν. Γιατί απλώς δεν το εννοούσαν. Ήθελαν να δείξουν ότι είναι εκεί, ότι υπάρχουν, αλλά μην τρελαθούμε κι ´ολας! Καμία κοινοβουλευτική παράταξη δεν θέλει πραγματικά να βουλιάξει μόνη της στον λάκκο με τα σκατά. Η αυτοδυναμία δηλαδή είναι ο τρόμος όλων των κυρίαρχων κομμάτων. Επιθυμητή είναι μόνο η συμμετοχή σε μια διακυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”. Δεν είναι εποχές για αναλήψεις ευθυνών ή, έστω, μεγάλης ποσότητας ευθύνης.

Παράλληλα, όμως, παίχτηκε και ένα βίντεο που δεν αστειευόταν καθόλου. Ενα προπαγανδιστικό σποτάκι που το εννοούσε. Απευθυνόταν και αυτό στο αίσθημα της εθνικής ομοψυχίας· αλλά στα σοβαρά! Ένα βίντεο αφύπνισης της γνήσιας ελληνικής ψυχής που μας ήρθε από την αναλλοίωτη λεβεντογέννα Κρήτη.

Το βίντεο δεν το κρύβει· πρεσβεύει την Αθάνατη Ελληνική Λεβεντιά. Το τονίζει σε κάθε καρέ: Αυτοί Είμαστε: μάγκες, τεστοστερονάτοι και ορεσίβιοι νταήδες!
Εκεί είναι η πηγή των παλικαριών, και ότι αυτοί εκπροσωπούν. Πρεσβευτές της κρητικής κουλτούρας: βεντέτα, βιασμοί, βασανισμοί ζώων.
Αυτοί που δεν διανοούνται να αφήσουν χώρο στις γυναίκες και τις σβήνουν από την δημόσια τοποθέτηση. Τα περήφανα παιδιά της λεβεντομάνας που κατέχει τα πρωτεία στους νταήδες. Τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα, έτσι όπως έχουν κατασκευαστεί στο φαντασιακό του μέσου κρητήκαρου, απηυδισμένα ορθώνουν το ανάστημά τους, στους πουλημένους πολιτικούς. Χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, αλλά καθαρή Κρητική αντίσταση στην ξενόφερτη νέα τάξη πραγμάτων.

Το βίντεο έχει από όλα (τα ανδρικά) μέσα. Ο προορισμός του είναι να συσπειρώσει όσους έχουν υιοθετήσει την μάτσο κουλτούρα ως επιβεβλημένη λύση. Να εκθειάσει ενα σεξουαλικά υγιές κοινωνικό σύνολο. Να φτιάξει δηλαδή την ιδανική εικόνα της επιθυμητής αρρενωπότητας. Κάτι σαν τον Λεωνίδα της Marvel για τα εθνίκια. Αλλά αυτή τη φορά τέρμα το ξυρισμένο στήθος και η ξενόφερτη κουλτούρα.

Ένας μικρός καφενές σε ρόλο ιεράς εξέτασης όπου η συμμετοχή στο υπολογίσιμο σύνολό προεξοφλεί αρσενικό αρτιότητα εγκρινόμενη από στρέιτ cis άνδρες.
Έχουμε, στην ουσία, μια καταγγελία για την χαμένη τιμή των ανδρών και την επέλαση του κοινωνικού εκφυλισμού. “Γεμίσαμε κουνιστούς και γλωσσούδες!”

Κάπου διάβασα ότι το βίντεο προκαλεί ρίγος. Ισχύει! Ανατριχιαστικό, πράγματι. Οργισμένοι τύποι που χορεύουν και με το κτύπημα του ποδιού ραγίζουν το μπετόν αρμέ. Διάχυτος τραμπουκισμός πλανάται στην ατμόσφαιρα . Στάσεις σωμάτων που υποδηλώνουν τιμωρητική αντιμετώπιση σε ός@ς αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Σύντεκνοι που κάνουν μαθήματα ανδρισμού σε όσους Βαγγέληδες Γιακουμάκηδες θα βρεθούν στο διάβα τους. Άλλωστε, η λατρεία για εξουσία εκδηλώνεται στην σεξουαλική συμπεριφορά και στην επιβολή συγκεκριμένης νόρμας. Τα πλάνα, στο σύνολό τους, συνοψίζουν ότι πιο αναχρονιστικό διατηρεί ο τόπος. Περιφρόνηση της γυναίκας -ως φορέας κατινιάς- και άγρια περιθωριοποίηση όσων παρεκκλίνουν από τις σεξουαλικές στερεοτυπικές φόρμες. Καραμπίνες ως φαλλική προέκταση τσε μπαλοθιές ως υποκατάστατo κρητικής κλανιάς. 5 λεπτά όνειδου και συμπυκνωμένης ξεφτίλας· ξιπασμένης ομοφοβίας και απροκάλυπτου μισογυνισμού.

Ανδροκεντρική θεώρηση της δημόσιας σφαίρας που υποδηλώνει ότι η πολιτική είναι ανδρική υπόθεση. Μια βαριά ευθύνη που αποκλειστικοί κάτοχοι είναι οι αρτιμελής άνδρες. Ενα παιχνίδι για αγόρια με νεύρο που την έχουν σκίσει τη γάτα. Που δεν τους ενδιαφέρει η άποψη της γυναίκας. Γι ´αυτό και η κάμερα, ως στρέιτ ανδρικό βλέμμα που εστιάζει στα πατριαρχικά στάνταρ, δεν ακυρώνει απλώς τον πολιτικό λόγο των γυναικών, αλλά ουσιαστικά τις μειώνει και τις εξαφανίζει. Τις αορατοποιεί, διότι απλούστατα η πολιτική ανήκει στην ποικιλομορφία της ανδρικής πραγματικότητας. Δεν τις κρύβει απλώς, τις αποκόβει, ως υποκείμενα, από την διάσταση κοινωνικής οντότητας και, φυσικά, αδιαφορεί για την ανελέητη πίεση που δέχονται -ως συνώνυμα πηγής σεξουαλικότητας- για να ευχαριστούν τους μαχαιροβγάλτες. Η αναλογία ποληθυσμού ανδρών-γυναικών δεν έχει καμία σημασία. Μια κοινωνία που θριαμβεύει η πατριαρχία δεν την ενδιαφέρει ποιές είναι οι ανάγκες της γυναίκας.

Αναπαραγωγή των πιο συντηρητικών και χοντροκομμένων στερεοτύπων. Γεμάτο σύμβολα αντρικής ταυτότητας. Γεννειοφώροι μαυροπουκαμισάδες με σταυρουδάκι, κομποσκοίνι και βέρα σε πρώτο πλάνο, ακολουθούν μπιροκοιλιές -άλλωστε το επιτηρητικό βλέμμα ισχύει μόνο για τα γυναικεία σώματα, οπότε νο πρόμπλεμ- ως απαραίτητο συστατικό σύνθεσης ντόπιας ματσίλας για να ολοκληρωθεί ο ελληνόψυχος σκηνοθετικός οργασμός στο πρόσωπο του προταγωνιστή: κυριαρχικό αρσενικό, λιγομίλητος, αρρενωπός.

Με λίγη χιουμοριστική διάθεση, φυσικά, η εικόνα μπορεί να ερμηνευτεί και αντίστροφα:
Υδρομενοι λαιμοί. Διασταύρωση επίμονων λάγνων βλεμμάτων μεταξύ μπρουτάλ ανδρών που έχουν απογοητευτεί απο το πολιτικό κατεστημένο. Ο τόπος γέμισε παθητικούς άντρες απροσδιόρηστης σεξουαλικότητας και τζιβιτζιλούδες που βλέπουν όλη μέρα tv. Η κουζίνα; “Εκεί μας καταντήσανε οι προδότες πολιτικάντηδες: να αμφισβητηθεί ότι έχει αποκτηθεί με αίμα (άλλων)”! Η τσικουδιά και το υδροκώπιμα σε έναν κλειστό κύκλο βαρβατίλας είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Αργόσυρτες και βίαιες κινήσεις κάνουν τη φαντασία να καλπάζει.
Η κρητική κρετινίλα όμως δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για χιούμορ.

One thought on “Το σχόλιο του grassrootreuter #33 ”Όλη η Κρήτη ένας φαλλός”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s