Τραγωδία δίχως τέλος στο Φαρμακονήσι

πηγή: εφημερίδα των Συντακτών

Κάθε μέρα και μια νέα τραγωδία καταγράφεται πλέον στο Αιγαίο με θύματα πρόσφυγες. Κάθε μέρα και μια ανατροπή λέμβου γεμάτη με ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία και οι οποίοι ξαφνικά βρίσκονται στη θάλασσα παλεύοντας να κρατηθούν στη ζωή. Κάθε μέρα νεκροί ή αγνοούμενοι, ανάμεσά τους σχεδόν πάντα παιδιά. Ένας κατάλογος πόνου που δυστυχώς όλο και μεγαλώνει.

Νέο σοβαρό περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής ανατολικά του Φαρμακονησίου. Λέμβος στην οποία επέβαιναν αρκετοί παραπάνω από 120 πρόσφυγες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα και κάποιοι από αυτούς να καταφέρουν να φθάσουν στις ακτές του νησιού. Δυστυχώς κάποιοι δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν.

Τριάντα τέσσερις  νεκροί έχουν εντοπιστεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλά παιδιά, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα θύματα είναι έξι αγοράκια, πέντε κοριτσάκια, τρία βρέφη, δέκα γυναίκες, εννέα άνδρες και ένα ανήλικο παιδί που δεν έχει διευκρινιστεί το φύλο του.

Επιπλέον, ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στη λέμβο δεν είναι γνωστός με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί ούτε ο αριθμός των αγνοουμένων.

Τα πτώματα έχουν μεταφερθεί σε κανονιοφόρο του ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι πρόσφυγες  βρίσκονται σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου.

Άμεσα απογειώθηκαν δυο ελικόπτερα Super Puma και πλωτά του Λιμενικού για τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού έως τώρα έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα 28νεκροί, 68 έχουν διασωθεί,  ενώ άλλοι 30βρίσκονται πάνω στο Φαρμακονήσι.

Στο μεταξύ άκαρπες παραμένουν μέχρι τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών που αγνοούνται από το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή της λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες. Από αυτό το περιστατικό το λιμενικό διέσωσε 24 μετανάστες  από τη θάλασσα.

Ενας 25χρονος αλλοδαπός συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, κατηγορούμενος ως διακινητής προσφύγων. Συγκεκριμένα μετά από ενημέρωση, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «Εφταλούς» της Λέσβου ύποπτη φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο να απομακρύνεται.

Ακολούθησε καταδίωξη και παρά τους επικίνδυνους ελιγμούς της, η λέμβος ακινητοποιήθηκε σε απόσταση δύο ναυτικά μίλια από την ακτή. Από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους συνελήφθη ο 25χρονος αλλοδαπός χειριστής της, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος είχε αποβιβάσει αρκετούς μετανάστες και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η λέμβος, 400 λίρες Τουρκίας και ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκαν στην κατοχή του 25χρονου.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s