Αρχές προστατεύουν χρυσαυγίτες ενώ διασύρουν Ρομά

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος γρονθοκοπείται από (ασύλληπτο) διαδηλωτή, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύθηκαν, είναι μέλος της Χρυσής Αυγής.

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος γρονθοκοπείται από (ασύλληπτο) διαδηλωτή, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύθηκαν, είναι μέλος της Χρυσής Αυγής.

Όταν αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι δικαιοσύνη και αστυνομία έχουν αδυναμία στους ακροδεξιούς και αντιπάθεια στους Ρομά.   

του Παναγιώτη Δημητρά για το booksjournal.gr 

Από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου οι διωκτικές αρχές (εισαγγελία και αστυνομία) υποτίθεται πως αναζητούν τους χρυσαυγίτες που καταγράφηκε από κάμερες πως χτύπησαν το βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, αφού πρώτα απέφυγαν να τους συλλάβουν επ’ αυτοφώρω. Τρεις ημέρες αργότερα δεν ξέρουμε τα στοιχεία ούτε τις φωτογραφίες των καταζητούμενων ενώ αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία ώστε να βοηθηθούν οι αρχές να τους συλλάβουν.

Αντίθετα, στις 27 Οκτωβρίου 2015, η ΕΛΑΣ έδωσε «στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες καθώς και η ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά τριάντα (30) ημεδαπών ΡΟΜΑ, μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν ληστείες, κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων…[η οποία] εξαρθρώθηκε»: τα στοιχεία περιλάμβαναν τρεις φωτογραφίες για τον καθένα από τους 30 Ρομά που είχαν όλοι συλληφθεί!.

Η αναφορά στην εθνοτική ταυτότητα των συλληφθέντων «Ρομά» η οποία δεν καταγράφεται στα από το νόμο προβλεπόμενα στοιχεία ατόμων που συλλαμβάνονται ή απλώς καταθέτουν είναι προδήλως παράνομη και αποτελεί ρατσιστικό προφίλ, όπως έχει καταγγελθεί και από διεθνείς οργανισμούς. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η όλη ανακοίνωση ήταν παράνομη και ρατσιστική αφού και οι 30 είχαν συλληφθεί: προφανή στόχο είχε το διασυρμό όχι μόνο των 30 αλλά και όλων των Ρομά.

Εισαγγελία και ΕΛΑΣ κάνουν συχνά παρόμοιες δημοσιοποιήσεις στοιχείων συλληφθέντων Ρομά, όπως άλλωστε κάνουν συχνά αναίτιες άρα παράνομες και ρατσιστικές επιδρομές σε καταυλισμούς Ρομά.

Τώρα όμως που καταζητούνται χρυσαυγίτες για επίθεση κατά βουλευτή μπροστά στη Βουλή, των οποίων τα πρόσωπα αλλά και τα ατομικά στοιχεία διαθέτει η ΕΛΑΣ ανακοίνωση δεν βγήκε (ακόμα) για να επιβεβαιωθεί πως δικαιοσύνη και αστυνομία έχουν αδυναμία στους ακροδεξιούς και αντιπάθεια στους Ρομά.

2 thoughts on “Αρχές προστατεύουν χρυσαυγίτες ενώ διασύρουν Ρομά

  1. Pingback: Αρχές προστατεύουν χρυσαυγίτες ενώ διασύρουν Ρομά | agelikifotinou

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s