Κάψτε τον Εβραίο! Κάψτε τον!

αναδημοσίευση από ourbabadoesntsayfairytales Εισαγωγή Ruthless Critique- Μετάφραση Errikos Perdikolarios.

Η ιστορία δεν τελείωσε με το ολοκαύτωμα. Και αυτό, ενώ είναι μια θετική διαπίστωση, ότι μετά από κάτι τέτοιο μπορούμε και «συνεχίζουμε», από την άλλη η ιστορική συνέχεια μας βαραίνει με μια δύσκολη αποστολή. Να μη ξεχάσουμε τι έγινε, να κοιτάμε γύρω μας. Μπορεί, με άλλους όρους, από άλλα καθεστώτα, σε άλλη χώρα, κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί, γιατί ακριβώς η ιστορία συνεχίστηκε χωρίς όμως να έχει επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός της. Ο αντισημιτισμός δεν είναι (μόνο) το τυφλό μίσος εναντίον των Εβραίων, ούτε πρέπει να μετατρέπεται σε όρο για την προτεραιότητα της θυματοποίησης όπως σωστά τονίζει Postone. Οι σωροί των πτωμάτων δεν λύνονται με το να στοιβαχτούν πάνω τους άλλα πτώματα. Υπό αυτή την έννοια μπορεί να μη συμφωνούμε πλήρως με κάποιες διατυπώσεις του ακόλουθου κειμένου. Όμως αυτό καθ’ αυτό το γεγονός, η συγκυρία του, και τα λόγια του ραβίνου έχουν τεράστια σημασία. Ο αντισημιτισμός δεν είναι απλά ρατσισμός, δεν θέλει να υποτιμήσει. Αντίθετα είναι μια διαδικασία, μετωνυμική, στο στόχαστρο της βρίσκεται διαρκώς κάποιος άλλος, ο απόλυτος δαιμονικός άλλος, ο Εβραίος, ο Μουσουλμάνος, ο μετανάστης, ο «τζιχατιστής»(sic). Ο ρατσισμός ως discourse κινείται για να υποτιμήσει τον άλλο, για να αναπαράγει την θέση ανωτερότητας αυτού που τον εκφέρει. Θεωρεί τον στόχο του κατώτερο και συνεπώς πρέπει να μείνει εκεί που του «αρμόζει»-στον πάτο. Αντίθετα ο αντισημιτισμός είναι η διαδικασία που εκφέρεται από αυτόν που θεωρεί ότι «έχει χάσει την δικαιωματική θέση ανωτερότητας του». Ο αντισημιτισμός ανυψώνει τον στόχο του σε κάτι γιγάντιο, δαιμονικό, υπεράνθρωπο, το οποίο ακριβώς γιαυτό, δεν  πρέπει απλά να υποτιμηθεί -καθώς είναι υπεράνθρωπο, υπερ-ικανό για όλα- αλλά πρέπει να εξολοθρευτεί, να εκ μηδενιστεί, όσο υπάρχει αυτό το «πιο ικανό» κανένας από «εμάς» δεν θα βρει τη δικαιωματική του θέση στην κορυφή της Ιστορίας. Αυτο ισχυρίζεται ο αντισημιτισμός. Η σημερινή κρίση στην Ευρώπη και το κύμα αντι-ισλαμισμού, η αμοιβαία αλληλο-παραγωγή της «Ανατολής» και της «Δύσης» ως κάτι που στερεί απ’ τον άλλο την «ολοκλήρωση» μοιάζει να κινείται αργά, αλλά βασανιστικά προς την επαναφορά μιας τέτοιας αντίληψης. Η μορφή που μέλλει να πάρει κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστή ακόμα. Σίγουρα δεν θα πάρει τη μορφή του 1939, καθώς οι σχέσεις ρύθμισης κοινωνίας-κράτους, εργατικής ταυτότητας, αποκλεισμών κτλ, όλη η διαδικασία της πολιτικής πλέον έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές. Όμως τίποτα δεν αποκλείει ότι μπορεί οι τακτικές που θα ακολουθηθούν, καταστολής, αποκλεισμού, φυλετικοποίησης, να είναι εξίσου καταστροφικές. Τα πλήθη θα ξαναφωνάξουν «κάψτε τον Εβραίο!«. Το αν θα είναι όντως Εβραίος ή οχι…δεν έχει, ούτε είχε ποτέ καμιά σημασία.

Αντισημιτική υστερία στην Πολωνία από ακροδεξιούς διαδηλωτές.

Το αντιμεταναστευτικό μίσος ξεχείλισε σε αντισημιτισμό στην Πολωνία την Τετάρτη, όταν μια διαδήλωση ενάντια στην υποδοχή μουσουλμάνων μεταναστών ολοκληρώθηκε με το κάψιμο ομοιώματος ενός Εβραίου που κρατούσε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρκετές δεκάδες ανθρώπων αναφέρεται ότι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, στην πόλη Wroclaw στη δυτική Πολωνία, η οποία καλέστηκε ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης Παρασκευής στο Παρίσι, όπου ένας απ’ τους δράστες λέγεται (ΣτΜ κάτι το οποίο τελικά διαψεύδεται)  ότι εισήλθε στην ΕΕ με το κύμα Σύρων προσφύγων.

Το πλήθος φώναζε: “Ενωμένη Καθολική Πολωνία! Εθνικός ριζοσπαστισμός! Κάτω η Ευρωπαϊκή Ένωση!” Η διαδήλωση οργανώθηκε από το National Radical Camp και το All-Polish Youth. «Το καθήκον μας, το καθήκον των νομοθετών και της κυβέρνησης, είναι να πουν ότι δε θα δεχτούμε ούτε έναν Ισλαμιστή στην Πολωνία επειδή η Πολωνία είναι για τους Πολωνούς,” ανακοίνωσε ένας από τους ομιλητές της διαδήλωσης. Στο τέλος της διαδήλωσης ένας εκ των συμμετεχόντων έβαλε φωτιά σε ένα ήδη έτοιμο ομοίωμα ενός ορθόδοξου Εβραίου όσο το πλήθος κραύγαζε, “Θεός, τιμή και πατρίδα”

-“Αυτό που συνέβη χθες βράδυ στο Wroclaw είναι εξοργιστικό και ανησυχητικό. Δεν μπορούμε παρά να θυμόμαστε πώς καίγονταν ομοιώματα Εβραίων τη δεκαετία του 30′ και σήμερα από τη Χαμάς,” είπε στη Jerusalem Post την Πέμπτη ο αρχιραββίνος Michael Schudrich. Επίσης τόνισε ότι «Είμαστε συγκινημένοι από την ηθική φωνή και την ξεκάθαρη καταδίκη της ενέργειας αυτής από τον Δήμαρχο του Wroclaw, Rafal Dutkiewicz.- «Είμαστε σίγουροι ότι κι άλλοι στην Πολωνία θα κάνουν το ίδιο πολύ σύντομα,” είπε ο ίδιος.

Η Πολωνία έχει νέα κυβέρνηση και φαίνεται ότι αντι-σημίτες όπως το ONR πιστεύουν ότι έχουν την στήριξη από αυτή τη νέα κυβέρνηση για τέτοιου είδους δράσεις. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό δεν αληθεύει, αλλά επίσης ελπίζουμε να ακούσουμε ξεκάθαρες και αρμόζουσες ανακοινώσεις, γι’ αυτό το φαινόμενο, στο κοντινό μέλλον. Την ώρα που ερευνητές κατά κύριο λόγο συμφωνούν ότι, σε αντίθεση με χώρες όπως η Λιθουανία, το πρώην ανατολικό μπλοκ έχει στο μεγαλύτερο κομμάτι αντιμετωπίσει το αντισημιτικό παρελθόν του, υπάρχει ακόμη πρόοδος να γίνει και δημοσιεύσεις σχετικές με την μνήμη του Ολοκαυτώματος και το μίσος περιστασιακά εμφανίζονται ακόμη.

Το περιστατικό της Τετάρτης έρχεται μια μόλις εβδομάδα μετά από πυρά που δέχτηκε ο υποψήφιος υπουργός άμυνας της χώρας από Εβραϊκές ομάδες μετά από δήλωση του ότι, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των Πρωτόκολλων των σοφών της Σιών, περιέχει ένα πυρήνα αλήθειας. «Το διάβασα. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Κάποιοι λένε ότι είναι αυθεντικό, κάποιοι πως δεν είναι. Δεν είμαι ειδικός. Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν τέτοιες ομάδες στους Εβραϊκούς κύκλους,” είπε ο υποψήφιος Antoni Macierewicz.

Πηγή.

Advertisements

One thought on “Κάψτε τον Εβραίο! Κάψτε τον!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s