Βιβλίο: «Η Εβραϊκή παρουσία στην Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

i.evraiki

Χρήστος Αθ. Μούλιας
έκδοση ΚΙΣΕ, Αθήνα 2015

Η Πάτρα λόγω της θέσης της υπήρξε ανέκαθεν σπουδαίο εμπορικό κέντρο και σημαντικός διαμετακομιστικός σταθμός εξ ου και ο χαρακτηρισμός της «εμπορείο» του νεοελληνικού κράτους. Σ΄ έναν τέτοιο χώρο θα ήταν παράδοξο να μην ζούσαν Εβραίοι. Οι πρώτοι Εβραίοι μετοίκησαν στην Πάτρα τον 4ο π.Χ. αιώνα και έκτοτε η παρουσία τους έχει αφήσει το στίγμα της στη συλλογική μνήμη της πόλης.

Την προαιώνια διαδρομή τους διέκοψαν βίαια οι Ναζί. Στην Πάτρα το ποσοστό των θυμάτων, στον συνολικό αριθμό των Πατρινών Εβραίων, έφθασε το 30%. Και όσοι σώθηκαν το οφείλουν στη βοήθεια των συμπολιτών τους, με τους οποίους διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις. Ερευνώντας την ιστορία της γενέτειρά του ο Δικηγόρος κ. Χρήστος Μούλιας συναντήθηκε με το εβραϊκό στοιχείο και πήρε συνεντεύξεις, πράγμα που του κέντρισε το ενδιαφέρον να επεκτείνει την έρευνα και να εντρυφήσει στην ιστορία των Εβραίων της Πάτρας. Το αποτέλεσμα αυτού του έργου είναι το βιβλίο «Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ», που εξέδωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Το βιβλίο περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα καταγραφή των εβραϊκών οικογενειών της Πάτρας και της ιστορίας τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης: «Η μακρόχρονη έρευνα, σε συνδυασμό με το ερευνητικό πάθος και τη μεθοδικότητα του συγγραφέα, μας προσφέρουν το ανά χείρας έργο που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε ιστορικό ερευνητή. Η ταξινόμηση των πηγών, η ανάλυσή τους και η σύνδεση της ιστορίας με τα άτομα, τις οικογένειες των Πατρινών Εβραίων που ρίζωσαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, προόδευσαν, διώχτηκαν και ξεκληρίστηκαν στη ναζιστική κατοχή και μεταπολεμικά σκορπίστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι στοιχεία που συμβάλλουν στη ζωντανή αφήγηση».

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Πηγή: Κ.Ι.Σ.Ε.

Advertisements

One thought on “Βιβλίο: «Η Εβραϊκή παρουσία στην Πάτρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»

  1. Pingback: Πάτρα: εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα. Πρώτη συζήτηση Σάββατο 16 Απριλίου 2016 – Shades magazine

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s