Για μια δράση ενάντια στον αντισημιτισμό στο Πολυτεχνείο.

το πανό της ΑΝΑΦΗ πριν

το πανό της ΑΝΑΦΗ πριν

το πανό μετά

Εικαστική παρέμβαση πραγματοποίησαν άτομα του ευρύτερου αντιφασιστικού χώρου στην Αθήνα πριν λίγες μέρες στην σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών στο εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο. Στόχος έγινε ένα χαρτο-πανό του σχήματος των ΕΑΑΚ – ΑΝΑΦΗ με αριστερή αντισημιτική προπαγάνδα, που ως γνωστό, μια τέτοια προπαγάνδα λαμβάνει ασυλία από την πλειοψηφία των αριστερών σχημάτων στα Πανεπιστήμια και στην ελληνική κοινωνία γενικότερα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά κάτι: Το ζήτημα δεν είναι ποια είναι η άποψη των ατόμων που πραγματοποίησαν την δράση στο Πολυτεχνείο για τους Παλαιστίνιους, αλλά γιατί οι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι (πχ ΕΑΑΚ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) χρησιμοποιούν τους Παλαιστίνιους ως ένα επιχείρημα για να ξεράσουν τον αντισημιτισμό τους. Οι διάφοροι Έλληνες αντι-ιμπεριαλιστές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση που επικρατεί σε μια όντως δύσκολη περιοχή του πλανήτη, όπως είναι η Μέση Ανατολή. Αναρωτηθήκατε όμως γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους ευαίσθητους «αριστερούς» ανθρωπιστές δεν λένε κουβέντα για άλλες πολεμικές συρράξεις που γίνονται στον πλανήτη αυτήν την στιγμή; Μήπως έλειψαν οι εμφύλιοι πόλεμοι, οι μαζικές εκτελέσεις σε καθεστώτα όπως στο Σουδάν με εκατομμύρια θύματα, την Ταϊλάνδη και αλλού; Ας μας πουν επίσης γιατί δεν έχουμε μεγάλες διαδηλώσεις και πράξεις αλληλεγγύης, ενώ ο πόλεμος στην Συρία έχει πάρει τραγικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τέλος καλό είναι να αναρωτηθούμε γιατί οι ευαίσθητοι αυτοί ανθρωπιστές δεν λένε κουβέντα για την φασιστική ΧΑΜΑΣ, τα μαχαιρώματα σε πολίτες στο Ισραήλ κλπ, αλλά και εδώ στην Ελλάδα, γιατί επικρατεί σιωπή μπροστά στις αυξανόμενες επιθέσεις, εμπρησμούς και βεβηλώσεις σε βάρος της Ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας. Ας μην κρυβόμαστε, ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος και δεν είναι άλλος από τον αντισημιτισμό τους, το διαχρονικό μίσος απέναντι στον διαχρονικό επίσης Άλλο – τον Εβραίο.

Στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός σύμφωνα και με όλα τα επίσημα στοιχεία αγκαλιάζει την πλειοψηφία του πληθυσμού και δυστυχώς δηλητηριάζει ακόμα και κομμάτια του που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αγώνων εναντίων του ελληνικού κεφαλαίου και του κράτους του. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπουμε μια αναβίωση της αριστερής συνομωσιολογίας, μαζί με την αναβίωση του στερεοτυπικού Εβραίου – δηλαδή αποδίδοντας του διαχρονικά πάγια γενικά, φανταστικά χαρακτηριστικά – που αποτέλεσε ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της κυρίαρχης ελληνικής ιδεολογίας μέσα στον χρόνο και ιδιαίτερα τις πρώτες δεκαετίες του νεοσύστατου ελληνικού καπιταλιστικού κράτους.

Για μια αριστερή κομμουνιστική πολιτική,  το πρόβλημα του αντισημιτισμού πρέπει να είναι πάντα ένα ζήτημα όπου η ανάλυση και εναντίωση σε αυτόν, να αποτελεί θέση αρχής. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιλογές της μίας ή της άλλης κυβέρνησης του Ισραήλ, δεν διαπραγματευόμαστε την σημασία της ύπαρξης αυτού του κράτους, γιατί όπως επισημαίνει και ο επιζώντας του ολοκαυτώματος Ζαν Αμερύ, η ύπαρξη του είναι σημαντικότερη από κάθε άλλο στον κόσμο. Το Ισραήλ, το κράτος δηλαδή που δημιουργήθηκε μετά το ολοκαύτωμα, συνεχίζει (παρ όλες τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου) να αποτελεί την τελευταία άμυνα που έχουν οι Εβραίοι σε έναν αντισημιτικό κόσμο για να φτάσουν ζωντανοί σε μια αταξική κοινωνία, τον κομμουνισμό.

Γιαυτό λοιπόν όσες διαφορές, και ίσως ένα πολιτικό χάσμα, που μπορεί να μας χωρίζει με κάποιους/ες από αυτούς/ες που επέλεξαν να κάνουν αυτήν την συμβολική δράση στο Πολυτεχνείο θεωρούμε ότι αξίζουν πάντα την θερμή μας αλληλεγγύη, γιαυτό και τους αφιερώνουμε άλλωστε αυτές τις λίγες γραμμές σε αυτό το μπλογκ που εδώ και 5 χρόνια στέκεται όρθιο σε θέση μάχης ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό, δεξιό, αριστερό, αναρχικό. Στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, δεν χωράει κανενός είδους αντισημιτισμός. Εχθρός μας θα αποτελεί πάντα η ίδια μας η χώρα, το ελληνικό κεφάλαιο, η εθνική του συγκρότηση και οι επιλογές του. Για την διεθνιστική αλληλεγγύη και δράση σε κάθε γωνιά του κόσμου μέχρι την ανατροπή και συντριβή κάθε εκμετάλλευσης.

υσ: Η σελίδα των αντιφασιστών που πραγματοποίησαν την δράση στο facebook εδώ

Κομμουνιστές και Κομμουνίστριες ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό

23 Δεκέμβρη 2015

3 thoughts on “Για μια δράση ενάντια στον αντισημιτισμό στο Πολυτεχνείο.

  1. Pingback: Ενάντια σε κάθε αντισημιτισμό | Benjamin conti

  2. Pingback: Οι 10 πιο διαβασμένες δημοσιεύσεις του grassrootreuter το 2015 | grassrootreuter

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s