Η απελευθέρωση του γκέτο του Łódź στην Πολωνία.

αναδημοσίευση από το shades

Συνεχίζοντας τις δημοσιεύσεις με ιστορικά γεγονότα με ιδιαίτερη βαρύτητα, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την σημερινή ημερομηνία. Σαν σήμερα 19 Γενάρη του 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το γκέτο του Łódź στην Πολωνία (του δεύτερου μεγαλύτερου εβραϊκού γκέτο μετά της Βαρσοβίας). Από τους 200.000 αρχικά Εβραίους που κρατήθηκαν στο γκέτο, μόλις 877 επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας, με τους περισσότερους να μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το καλοκαίρι του 1944, όπου ξεκίνησε η σταδιακή εκκαθάριση του πληθυσμού του γκέτο. Από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου, περίπου 7.000 Εβραίοι απελάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Chełmno, όπου και εξοντώθηκαν.

Το Γκέτο του Łódź δημιουργήθηκε για τους Εβραίους και τους Ρομά, στη κατεχόμενη από τους Γερμανούς Πολωνία. Βρισκόταν στην πόλη του Λοτζ και αν και

Η πεζογέφυρα επάνω από την Zgierska Street που συνέδεε τα δύο τμήματα του γκέτο του Λοτζ. Η ίδια η οδός δεν αποτελούσε τμήμα του γκέτο. Λοτζ, Πολωνία, περίπου 1941.

Η πεζογέφυρα επάνω από την Zgierska Street που συνέδεε τα δύο τμήματα του γκέτο του Λοτζ. Η ίδια η οδός δεν αποτελούσε τμήμα του γκέτο. Λοτζ, Πολωνία, περίπου 1941.

αρχικά φαίνεται να προοριζόταν ως προσωρινό σημείο συγκέντρωσης για τους Εβραίους, το γκέτο μετατράπηκε σε ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, που παρείχε αναγκαία αναλώσιμα για τη ναζιστική Γερμανία και ειδικά για το γερμανικό στρατό. Λόγω της αξιοσημείωτης παραγωγικότητας του, το γκέτο κατόρθωσε να επιβιώσει μέχρι τον Αύγουστο του 1944, όταν το υπόλοιπο του πληθυσμού του μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς και στο Chełmno. Ήταν το τελευταίο γκέτο που διαλύθηκε στην Πολωνία

Όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Łódź τον Σεπτέμβριο του 1939, η πόλη είχε πληθυσμό 672.000 ανθρώπων και πάνω από το ένα τρίτο από αυτούς (233.000) Εβραίους. Το Łódź προσαρτήθηκε άμεσα στην περιοχή Warthegau του Ράιχ και μετονομάστηκε σε Litzmannstadt προς τιμήν του Γερμανού στρατηγού Karl Litzmann, ο οποίος είχε ηγηθεί των γερμανικών δυνάμεων στην περιοχή το 1914. Ως εκ τούτου, η πόλη υποβλήθηκε σε μια διαδικασία διαλογής: του εβραϊκού πληθυσμού που επρόκειτο να απελαθεί και του πολωνικού λαού που επρόκειτο να μειωθεί σημαντικά και να μετατραπεί σε μια δύναμη καταναγκαστικής εργασίας.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s