Το σχόλιο του grassrootreuter #40 “με αφορμή τον νέο σεξιστικό εμετό σε βάρος της Έλλης Παπαγγελή”

του Benjamin Conti

Ξεκίνησα την μέρα μου σήμερα πάλι κάπως ανορθόδοξα. Ενώ έχω βάλει στον εαυτό μου ένα όριο, ώστε να μην ανοίγω ελληνικές σελίδες πρωί πρωί που μου χαλάνε την μέρα και την αυτοσυγκέντρωση, δυστυχώς έκανα πάλι το λάθος ξεφεύγοντας κάπως από το πρόγραμμα μου. Γιαυτό λοιπόν ένιωσα ότι είναι υποχρέωση μου να γράψω τουλάχιστον μερικές λέξεις για τα σημερινά εμετικά ευτράπελα που μου χάλασαν την μέρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας καθρέφτης του πολιτισμού που επικρατεί στους ελληνικούς κινηματικούς χώρους, μια πραγματικότητα που μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, την έχουμε επαναλάβει επανειλημμένως και σε αυτό το μπλογκ και σε άλλα συντροφικά με ανάλογο προσανατολισμό. Σήμερα βρέθηκε άλλη μια αφορμή για να ξεράσουν οι διάφοροι αριστεροί τον σεξιστικό, μισογυνικό εμετό τους, μια από αυτές τις αφορμές που δεν λείπουν από την καθημερινή ζωή του θεάματος, αντίθετα ξεπηδούν σαν μανιτάρια κάθε λίγο. Σήμερα διαβάσαμε ότι μία γυναίκα ονόματι Έλλη Παπαγγελή, που πρώτη φορά ακούω το όνομα της, έκανε δηλώσεις σχετικά με το συγγραφικό έργο του Μαρξ λέγοντας ότι ο επαναστάτης φιλόσοφος έγραφε μπούρδες. Όπως μαθαίνουμε από το φεμινιστικό ιστολόγιο Καμμένα σουτιέν σε άρθρο του σήμερα σχετικά με το θέμα, η συγκεκριμένη γυναίκα έχει κάνει ένα πλήθος ρατσιστικών δηλώσεων και είναι στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, δηλαδή ακροδεξιά και ρατσίστρια. Ανάμεσα σε αυτές τις δηλώσεις, ήταν και το πρόσφατο περιστατικό με μετανάστη και τον σεκιουριτά στον ηλεκτρικό που πήρε κάποια έκταση την προηγούμενη εβδομάδα.

Πριν περίπου ενάμισι χρόνο θα θυμάστε ότι γράφαμε ένα άρθρο για ένα άλλο θύμα του μισογυνισμού των αριστερών, της ναζίστριας κόρης του Μιχαλολιάκου, Ουρανίας. Όπως τότε, που η είσοδος της Ουρανίας ως δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα ξεσήκωσε μια θύελλα σεξιστικών σχολίων με επιθέσεις στο σώμα της Ουρανίας, τα κιλά της κλπ, έτσι και σήμερα μια άλλη Γυναίκα πέφτει θύμα του ίδιου σεξιστικού λόγου. Η Έλλη Παπαγγελή πιθανών είναι ρατσίστρια, κομμάτι του όχλου και περήφανη ελληνίδα, καμία αντίρρηση. Δεν δέχεται όμως επίθεση για αυτό, αλλά για το γεγονός ότι είναι γυναίκα.

Ένα αντιπροσωπευτικό σχόλιο. πηγή Καμένα σουτιέν

Ένα αντιπροσωπευτικό σχόλιο. πηγή φωτογραφίας “Καμένα σουτιέν”

Έτσι λοιπόν σήμερα σε τουίτερ και φέισμπουκ διαβάσαμε τα χειρότερα σχόλια για το σώμα της με αστείες λεζάντες, της διαπόμπευσης της γενικά ως γυναίκα. Η προσέγγιση ότι μια γυναίκα δεν είναι παρά ένα άβουλο αντικείμενο που η αξία χρήσης, είναι να είναι μονάχα σκεύος ηδονής και όχι ικανή για κριτική πολιτική τοποθέτηση, πραγματικά βγάζει στην επιφάνεια τα χειρότερα σκατά της πολιτικής κουλτούρας της αριστεράς στην Ελλάδα σήμερα. Για να τελειώνουμε μια και καλή με όλα αυτά. Για μας όσοι σήμερα γέλασαν και ξέρασαν τον συγκεκριμένο σεξιστικό εμετό, δεν έχουν θέση ανάμεσα μας, αλλά στο άλλο στρατόπεδο απέναντι. Ας γίνει λοιπόν μια και καλή ένα ξεκαθάρισμα να ξέρουμε και εμείς με ποιους έχουμε να κάνουμε και να πράξουμε αναλόγως σύμφωνα με την πολιτική μας συνείδηση και αξίες.

 

Το θινκ τανκ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΑΡΑΝ εν δράση. «μα αφού τα θέλει και τα ζητάει άρα είναι οκ και εμείς σωστ@» εν δράση, από την Περιφερειακή Σύμβουλο Αττικής σχολιάζουν τα Καμένα σουτιέν.

Το θινκ τανκ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΑΡΑΝ εν δράση «μα αφού τα θέλει και τα ζητάει άρα είναι οκ και εμείς σωστ@», σχολιάζουν τα Καμένα σουτιέν.

Διαβάστε επίσης:

Αριστερά και σεξισμός: http://kamenasoutien.com/2016/02/22/aristera-kai-sexismos/

Για ένα σποτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: https://grassrootreuter.wordpress.com/2015/09/16/tosxolioantarsya/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s