Αλεξάνδρα Κολοντάι ” Οικονομική και σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας”

alexandra_kollontai_large

Φωτογραφία της Κολοντάι

Συνεχίζουμε τον εμπλουτισμό της ηλεκτρονικής μας βιβλιοθήκης με ένα ακόμα σπάνιο και εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο βιβλίο. Ο λόγος για το σύγγραμα “Οικονομική και σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας” της μεγάλης επαναστάτριας κομμουνίστριας και φεμινίστριας από την γενιά της Οκτωβριανής επανάστασης. Η Κολοντάι εξορίστηκε από τον Στάλιν ο οποίος την έστειλε στο εξωτερικό ως διπλωμάτη, και έτσι ήταν μία από τους πολύ λίγους «Παλιούς Μπολσεβίκους» που απέφυγαν το θάνατο στη διάρκεια των Μεγάλων Εκκαθαρίσεων της δεκαετίας του ’30.

Ύστερα από την επανάσταση, η Κολλοντάι έκανε διαρκώς όλο και περισσότερο εσωτερική κριτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, και μαζί με τον φίλο της, Αλεξάντερ Σλυαπνίκοβ, σχημάτισαν μια αριστερή ομάδα εντός του κόμματος που έγινε γνωστή ως Εργατική Αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Λένιν κατάφερε να διαλύσει την Εργατική Αντιπολίτευση, και μετά από αυτό η Κολλοντάι λίγο ή πολύ βγήκε ολοκληρωτικά εκτός πολιτικής δράσης.

Ανεξαρτήτως από το ότι 4 από τα βασικά της έργα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, η Κολοντάι παραμένει σχετικά άγνωστη στο ελληνικό κοινό. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική ανάλυση που αν και πλευρές του ίσως φανούν αναχρονιστές παραμένει χρήσιμο για το γυναικείο κίνημα. Ωστόσο η ανάγνωση του πρέπει να γίνει κριτικά, όπως φυσικά και με κάθε άλλο βιβλίο. Στόχος μας εξάλλου είναι η διακίνηση ιδεών και ο διάλογος

Κατεβάστε το βιβλίο από εδώ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s