Έφυγε από την ζωή η Ζερμαίν Ματαλών

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 η γηραιότερη Ελληνίδα Εβραία διασωθείσα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης με αριθμό στο μπράτσο τηςΑ8313. Η Ζερμαίν Ματαλών Κοέν πέθανε σε ηλικία 105 ετών, έχοντας καταφέρει να επιβιώσει από τη φρίκη του Άουσβιτς. Η Ζερμαίν Ματαλών Κοέν ζούσε με τον σύζυγο της στη Θεσσαλονίκη όταν διωκόμενοι από τους ναζί διέφυγαν με ένα και κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα.  Στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι της Ελένης Τουμπακάρη, ενώ οι τρεις κόρες της μπήκαν εσωτερικές στη σχολή St. Joseph. Το ζευγάρι στάθηκε άτυχο και προδόθηκε από έναν έλληνα συνεργάτη των ναζί, ο οποίος ήταν έμπορος από τη Θεσσαλονίκη και τους γνώριζε.

Μετά τη σύλληψή τους μεταφέρθηκαν αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και από εκεί στο Άουσβιτς. Ο σύζυγος της Σαμπετάϊ Κοέν, εκτελέστηκε από τους ναζί. Η Ζερμαίν μεταφέρθηκε διαδοχικά σε τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, Μπέργκεν-Μπέλσεν, Τερέζιενσταντ. Κατάφερε να επιβιώσει και τελικά απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.

Όταν το καλοκαίρι του 1945, επέστρεψε στην Αθήνα, έσμιξε και πάλι με τις τρεις της κόρες, οι οποίες βρίσκονταν πλέον στο ορφανοτροφείο «Εσθήρ» στην Κηφισιά. Γύρισαν στη Θεσσαλονίκη όπου και διαπίστωσαν ότι όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι τους είχαν εξοντωθεί από τους ναζί.

Στην συνέχεια η Ζερμαίν αφοσιώθηκε στις τρεις κόρες της, ενώ δραστηριοποιήθηκε εθελοντικά και συνέβαλε στην ίδρυση του Εβραϊκού Παιδικού Κέντρου της Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Η Ζερμαίν Ματαλών Κοέν έγινε και μέλος της Επιτροπής για την Εβραϊκή κατασκήνωση στην Αγία Τριάδα για τα κυνηγημένα από τους ναζί παιδιά, ενώ πρωτοστάτησε και στην ίδρυση της WIZO (Γυναικεία Διεθνής Σιωνιστική Οργάνωση) .

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s