Αφίσα που κυκλοφορεί για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

 

Στις 27 Γενάρη 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τους 7.000 περίπου τελευταίους κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Το Ολοκαύτωμα είναι μοναδικό στην ιστορία, γιατί μιλάμε για μια βιομηχανία θανάτου των ναζί όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι στην πλειονότητα τους Εβραίοι, αλλά και Ρομά, ομοερωτικοί/ες, κομμουνιστές και τόσοι άλλοι. 75 χρόνια μετά, ο αντισημιτισμός, είτε μέσα από τις παραδοσιακές μορφές, είτε μέσα από τον αριστερό (και μη) αντισιωνισμό μετά την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ συνεχίζει να έχει κεντρικό ρόλο για την κυρίαρχη ιδεολογία και δεν σταμάτησε ποτέ να έχει εξολοθρευτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με τη σχετικοποιήση του Ολοκαυτώματος στον καθημερινό λόγο, τις βεβηλώσεις μνημείων και νεκροταφείων (πχ στην Ελλάδα), μέχρι τις αμέτρητες αντισημιτικές, μεταξύ αυτών και δολοφονικές επιθέσεις (Γερμανία, Γαλλία) αλλά και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Όσο πλησιάζουμε στις εθνικιστικές φιέστες που οργανώνει το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος για την επανάσταση του 1821, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική εθνική ιδεολογία συγκροτήθηκε και πάνω στον αντισημιτισμό. Η σφαγή του εβραϊκού πληθυσμού στη Τριπολιτσά του 1821 από τους/τις ήρωες και ηρωίδες του ελληνικού έθνους, αντισημιτικά πογκρόμ όπως αυτό στη Κέρκυρα το 1891, η αναγκαστική αφομοίωση του εβραϊκού πληθυσμού μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1912, αλλά και τη μοίρα που επιφύλαξε η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες ναζιστικές αρχές κατοχής στην εκτόπιση των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς ξυπνούν μαύρες μνήμες.

Ο σημερινός αντισημιτισμός

Παίρνει και άλλες ακόμα πιο επιθετικές μορφές μορφές όπως είναι το BDS μία οργανωμένη εκστρατεία μποϋκοτάζ σε ισραηλινά εμπορικά προϊόντα και σε κάθε πολιτιστική και ακαδημαϊκή δραστηριότητα η οποία συνδέεται με το Ισραήλ και την εβραϊκή κουλτούρα.

Θρέφεται και από την ιστορική λήθη και την αναθεώρηση της ιστορίας όπου εξισώνεται η ΕΣΣΔ με την ναζιστική Γερμανία, οι χιλιάδες που έπεσαν στα μέτωπα του αντιφασιστικού αγώνα με τους ναζί, όπως ψήφισε το ευρωκοινοβούλιο τον Σεπτέμβρη.
75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα δεν ξεχνάμε ότι ο αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό είναι κομμάτι κάθε κομμουνιστικής και χειραφετικής προσπάθειας των καταπιεσμένων.

Κομμουνιστές/τριες με μνήμηshades magazine

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s